Palestínsky minister zomrel po údere izraelských vojakov

NETKY.SK • 10 December 2014, 12:25 • 2 min
Palestínsky minister zomrel po údere izraelských vojakov

RAMALLÁH - Palestínsky minister Ziád Abú Ajn zomrel krátko po dnešnom proteste v Predjordánsku, na ktorom podľa svedkov naňho a na desiatky pochodujúcich palestínskych demonštrantov vypálili izraelskí vojaci slzotvorný plyn.

slovakia

left justify in out

Svedkovia tiež uviedli, že ministra bez rezortu zbil izraelský vojak. Predstaviteľ palestínskeho zdravotníctva oznámil, že bude vykonaná pitva, ktorá určí príčinu politikovej smrti. Jeho rodina informovala, že mal 55 rokov.
     

Ministra okamžite odviezla sanitka z miesta protestu v dedine Turmusíjá, avšak zomrel cestou do nemocnice v neďalekom palestínskom meste Ramalláh, napísala tlačová agentúra AP.
     

Fotograf agentúry Reuters, ktorý bol svedkom incidentu, i tamojší zdravotník uviedli, že ministra udreli a sotili izraelskí vojaci, o čosi neskôr zomrel.
     

Izraelská armáda vyhlásila, že incident v Predjordánsku (na západnom brehu Jordánu) preveruje.
     

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás napísal vo vyhlásení, že smrť Abú Ajna je "barbarským činom, o ktorom nemôžeme mlčať ani ho prijať". Abbás vyhlásil aj trojdňový štátny smútok a dodal, že po vyšetrení smrti podnikne "potrebné kroky". 
     

"Izraelská vláda nesie plnú zodpovednosť za zabitie ministra Abú Ajna a za systematické zločiny páchané proti palestínskemu ľudu," vyhlásil Saíb Irikát, hlavný palestínsky mierový vyjednávač a vplyvný poradca prezidenta Abbása. "Táto nová vražda bude mať kruté následky," dodal Irikát.
     

Celý prípad sa začal pochodom niekoľkých desiatok Palestínčanov, ktorí smerovali na poľnohospodársku pôdu neďaleko predjordánskej dediny Turmusíjá, aby zasadili sadenice olivovníkov do pôdy. Tá patrí dedine Turmusíjá, ale keďže sa nachádza v blízkosti izraelskej osady, farmári z dediny väčšinou nemajú na pôdu dovolený prístup.

     

Keď sa pochodujúci blížili k pôde, izraelskí vojaci vypálili na Palestínčanov slzotvorný plyn a omračujúce granáty. Uviedol to Kamál Abú Sassaka, asistent Abú Ajna, ktorý bol podľa svojich slov celý čas po boku ministra.
     

Abú Ajn povedal izraelskému vojakovi, že protest je pokojný, ale dostal od neho odpoveď, že skupina demonštrantov nemôže pokračovať.
     

Medzi pochodujúcimi a vojakmi vznikla strkanica a tlačenica, takže vojaci začali páliť slzotvorný plyn do nôh Palestínčanov. Jeden vojak podľa asistenta udrel Abú Ajna do hrude pažbou pušky, čo potvrdili aj ďalší svedkovia.
     

Záznam odvysielaný satelitnou spravodajskou televíziou al-Hadas zachytával Abú Ajna s bledou tvárou, ako po potýčke padá na zem a drží si hruď.
     

Ministrovi podal prvú pomoc jeden vojak, potom ho odviezli na dedinskú kliniku a odtiaľ sanitkou do nemocnice v Ramalláhu. Abú Ajn zomrel pri prevoze do nemocnice, dodal Abú Sassaka.
     

Abú Ajn riadil v Palestínskej samospráve úsek, ktorý má na starosti izraelské osady a izraelskú bezpečnostnú bariéru, a mal postavenie ministra.
     

Predtým slúžil ako námestník ministra pre záležitosti väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies