Palestínski farmári vyhrali súd a vrátili im pôdu zabratú izraelskými osadami

NETKY.SK • 3 Október 2013, 18:43 • 2 min
Palestínski farmári vyhrali súd a vrátili im pôdu zabratú izraelskými osadami

BURKA - Po dlhej súdnej bitke palestínski farmári získali pôdu, o ktorú ich pripravilo izraelské osídľovanie v 70. rokoch minulého storočia. Ide o zriedkavý súdny prípad, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Izrael v roku 2005 odstránil svoju dedinu Homeš a tri ďalšie osady na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku), čo nadväzovalo na rozsiahlejšie stiahnutie sa z pásma Gazy - židovský štát však odmietol dovoliť pôvodným palestínskym vlastníkom vrátiť sa do oblasti okolo Homeša. Izraelská organizácia Ješ Din oznámila, že vybojovala úspešnú právnu bitku a pôda sa palestínskym farmárom vrátila.

Farmári z dediny Burka na západnom brehu Jordánu dnes prvýkrát prišli na svoju pôdu. Jeden z nich, Fathalláh Hadžih, povedal, že "nikdy necítil takú radosť". Izrael od obsadenia západného brehu Jordánu, pásma Gazy a východného Jeruzalema v roku 1967 staval a rozširoval na týchto územiach osady, v ktorých žije v súčasnosti viac ako pol milióna Izraelčanov. Palestínčania si však na tieto územia nárokujú ako na súčasť svojho budúceho samostatného štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies