Palestínske útoky nožom pokračujú, izraelské zložky zabili ďalšieho útočníka

NETKY.SK • 10 November 2015, 15:06 • 2 min
Palestínske útoky nožom pokračujú, izraelské zložky zabili ďalšieho útočníka

JERUZALEM - Izraelské bezpečnostné zložky dnes v jeruzalemskom Starom meste smrteľne postrelili Palestínčana, ktorý utekal smerom k nim s nožom v ruke.

slovakia

left justify in out

K incidentu došlo krátko po tom, ako dvaja palestínski chlapci vo veku 12 a 13 rokov nožom zaútočili na ochrankára v prímestskom vlaku pri židovskej osade Pisgat Zeev ležiacej severne od Jeruzalema. Ochrankár sa bránil streľbou, pri ktorej bol jeden z útočníkov vážne zranený. Druhého vzala polícia do vyšetrovacej väzby. Izraelský rozhlas informoval, že útočníkov pomohli zneškodniť aj samotní cestujúci.

 

Útočníkom z jeruzalemského Starého mesta bol 37-ročný muž, ktorého so strelnými zraneniami previezli do nemocnice, kde im však podľahol. Pri tomto incidente bol ľahko zranený aj jeden náhodne okoloidúci Palestínčan, informovala agentúra Reuters.

 

Od 1. októbra, keď sa vystupňovalo napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, prišlo pri palestínskych pouličných útokoch o život 12 Izraelčanov. V reakcii na to izraelské bezpečnostné zložky zastrelili najmenej 73 Palestínčanov - medzi nimi je aj 44 páchateľov útokov na izraelských vojakov či civilistov spáchaných nožom, strelnou zbraňou alebo zámerným zrazením autom. Mnohí z palestínskych útočníkov sú v tínedžerskom veku.

 

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

 

Ako pripomenul Reuters, násilnosti sú aj dôsledkom frustrácie Palestínčanov zo zmrazeného mierového procesu a zo 48 rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území - Západného brehu a východného Jeruzalema. Tieto územia a pásmo Gazy majú tvoriť nezávislý palestínsky štát.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies