Palestínske hnutia Hamas a Fatah vyzvali na nové demonštrácie proti Izraelu

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 9:17 • 2 min
Palestínske hnutia Hamas a Fatah vyzvali na nové demonštrácie proti Izraelu

JERUZALEM - Súperiace palestínske frakcie - umiernené hnutie Fatah a fundamentalistický Hamas - vyzvali moslimov, aby sa v piatok zúčastnili na masových protestoch proti Izraelu v súvislosti s bezpečnostným opatreniami zavedenými na Chrámovej hore, moslimami nazývanej Vznešená svätyňa.

slovakia

left justify in out

Obe hnutia v stredu samostatne zverejnili vyhlásenia. Fatah podľa agentúry AP vyzval na "deň hnevu po celej Palestíne", vodcovia Hamasu v pásme Gazy oznámili, že demonštrácie by sa mali konať iba v Predjordánsku.

 

Traja Palestínčania zomreli uplynulý piatok pri pouličných nepokojoch v Jeruzaleme a traja Izraelčania pri útoku nožom v osade Halamiš na západnom brehu Jordánu. Po súmraku tam vnikol do jedného príbytku mladý palestínsky Arab a nožom zaútočil na štyroch ľudí.

 

Demonštranti následne zapaľovali pneumatiky a na izraelské bezpečnostné zložky hádzali kamene a delobuchy, tie odpovedali streľbou gumovými projektilmi a slzotvorným plynom, použili ale aj ostré náboje.

 

Protesty palestínskych Arabov v Jeruzaleme a na západnom brehu Jordánu vyvolalo rozhodnutie izraelskej vlády nainštalovať na vstupoch na Chrámovú horu v Jeruzaleme rámové detektory kovov. Išlo o bezpečnostné opatrenie, ktoré si podľa Izraela vynútil útok trojice Palestínčanov na príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek zo 14. júla.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona