Palestínske frakcie sa dohodli na konaní volieb do konca roku 2018

NETKY.SK • 22 November 2017, 21:32 • 2 min
Palestínske frakcie sa dohodli na konaní volieb do konca roku 2018

GAZA - Súperiace hnutia Fatah a Hamas a 11 ďalších palestínskych frakcií sa dohodli na uskutočnení prezidentských a parlamentných volieb na palestínskych územiach do konca roku 2018. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení frakcií sa uvádza, že konkrétne termíny volieb stanoví palestínsky prezident a predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás.

 

Posledné parlamentné voľby na palestínskych územiach sa konali v roku 2006. Skončili sa nečakaným víťazstvom militantného hnutia Hamas, čo konkurenčné hnutie Fatah odmietlo uznať. Hamas sa následne zmocnil pásma Gazy a Fatahom ovládaná palestínska samospráva si udržala len kontrolu nad Predjordánskom.

 

Líder Fatahu Mahmúd Abbás bol zvolený za prezidenta už v roku 2005. Hlboké spory medzi oboma kľúčovými palestínskymi politickými silami odvtedy neumožnili konanie parlamentných ani prezidentských volieb.

 

Palestínske frakcie v súčasnosti vedú rozhovory v egyptskej metropole Káhira s cieľom upevniť októbrovú dohodu o zmierení.

 

Hamas a Fatah v októbri v Káhire dospeli k dohode o zmierení. Jej hlavným výsledkom je to, že Fatah do 1. decembra prevezme civilnú a administratívnu kontrolu nad pásmom Gazy a jeho bezpečnostné zložky mali od 1. novembra prevziať zodpovednosť za hraničný priechod Rafah. Urýchlene by tiež malo dôjsť k ukončeniu ekonomických reštrikcií proti vláde Hamasu zo strany palestínskej samosprávy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies