Palestínska vláda požiadala Izrael o obnovenie dodávok elektriny do pásma Gazy

NETKY.SK • 3 Január 2018, 21:24 • 2 min
Palestínska vláda požiadala Izrael o obnovenie dodávok elektriny do pásma Gazy

GAZA - Palestínska vláda v Predjordánsku v stredu oznámila, že požiadala Izrael o úplné obnovenie dodávok elektriny do pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Izrael, hlavný dodávateľ energie pre pásmo Gazy, obmedzil dodávky elektriny v júni 2017 na štyri hodiny denne, aby tak vyhovel palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi. Ten vtedy oznámil, že jeho vláda v Predjordánsku, v snahe zbaviť palestínske militantné hnutie Hamas ako svojho politického súpera moci, prestane platiť Izraelu za dodávky elektriny do pásma Gazy.

 

Hamas označil toto rozhodnutie Izraela za kolektívny trest. Nie je zrejmé, či obnovenie elektriny v pásme Gazy súvisí so snahou o palestínske zmierenie, píše agentúra AP. Hamas ovládol pásmo Gazy v roku 2007, keď vyvrcholili boje medzi ním a Abbásovým umierneným hnutím Fatah vládnucim na Západnom brehu. Územie čelí blokáde, ekonomickému chaosu a humanitárnym problémom. Hamas a Fatah dospeli k dohode o zmierení v októbri v egyptskej Káhire.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona