Palestínska rezolúcia žiada ukončenie okupácie do konca roka 2017

NETKY.SK • 18 December 2014, 08:04 • 2 min
Palestínska rezolúcia žiada ukončenie okupácie do konca roka 2017

NEW YORK - Jordánsko v stredu formálne predložilo Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie vyzývajúci na mier medzi Izraelom a Palestínčanmi do jedného roka a ukončenie izraelskej okupácie palestínskych území do konca roka 2017.

slovakia

left justify in out

Jordánsko však naznačilo, že sa nebude usilovať o rýchle dosiahnutie hlasovania, ale dá priestor rokovaniam a snahám zabezpečiť si podporu USA. Podľa diplomatov by rozhovory o texte mohli trvať celé dni aj týždne. Jordánska vyslankyňa pri OSN Dina Kawarová vyjadrila nádej, že o rezolúcii sa podarí dosiahnuť jednohlasnú dohodu.

 

Návrh vyzýva na zachovanie hraníc spred šesťdňovej vojny v roku 1967, bezpečnostné dohody a Jeruzalem ako spoločné hlavné mesto oboch štátov. Na strany apeluje, aby sa zdržali akýchkoľvek jednostranných ilegálnych aktivít vrátane výstavby osád, ktoré by boli prekážkou vyhliadok na dvojštátne riešenie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už požiadal USA, aby zabránili prijatiu rezolúcie. 

 

Predchádzajúci palestínsky návrh prezentovaný rade neformálne v októbri vyzýval na ukončenie izraelskej okupácie palestínskych území do novembra 2016, avšak USA a ďalší text odmietli ako neakceptovateľný. Na prijatie rezolúcie je potrebných v 15-člennej rade deväť hlasov. Spojené štáty, blízky spojenec Izraela, by sa potom museli rozhodnúť, či budú rezolúciu vetovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona