Palestínčania zažalovali Izrael na ICC za vojnové zločiny

NETKY.SK • 26 Júl 2014, 10:18 • 2 min
Palestínčania zažalovali Izrael na ICC za vojnové zločiny

PARÍŽ - Palestínski predstavitelia v piatok na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) podali žalobu, v ktorej obviňujú Izrael zo spáchania vojnových zločinov v Pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

Palestínsky minister spravodlivosti Salím as-Sakká a prokurátor Ismáil Džabr začali podnikať kroky prostredníctvom jedného z parížskych právnikov v súvislosti s pokračujúcimi bojmi medzi armádou židovského štátu a militantmi v Pásme Gazy, ktoré si od 8. júla vyžiadali životy 800 Palestínčanov a 35 Izraelčanov. Podľa predkladateľov žaloby sa Izrael dopustil vojnových zločinov vrátane apartheidu, útokov na civilistov, spôsobenia nadmernej straty ľudských životov a kolonizácie. Súd so sídlom v holandskom Haagu musí pred rozhodnutím v samotnej veci najskôr určiť, či má príslušnú jurisdikciu. Palestína totiž nie je členom OSN, hoci v roku 2012 dosiahla povýšenie svojho štatútu v organizácii z "pozorovateľského subjektu" na "nečlenský pozorovateľský štát".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies