Palestínčania zaútočili na civilné auto zápalnou bombou, žena a jej deti utrpeli vážne popáleniny

NETKY.SK • 23 Október 2015, 19:16 • 2 min
Palestínčania zaútočili na civilné auto zápalnou bombou, žena a jej deti utrpeli vážne popáleniny

JERUZALEM - Izraelská armáda informovala, že Palestínčania v Predjordánsku hodili dnes zápalnú bombu na okoloidúce izraelské auto, v ktorom zranili ženu a jej dve deti.

slovakia

left justify in out

Zranených previezli do nemocnice. Podľa izraelského denníka Haarec má štvorročné dievčatko popáleniny na 35 percentách tela, jeho matka a sestra majú menšie zranenia. Dnešný útok je najnovším v sérii takmer každodenných palestínskych útokov na izraelských civilistov a vojakov za posledný mesiac. Za ten čas zabili desiatich Izraelčanov, prevažne pri útokoch nožom. Izraelskí vojaci zabili 48 Palestínčanov, z ktorých 27 označil Izrael za útočníkov. Zvyšok zomrel pri zrážkach s izraelskými silami.

 

Modlitby moslimov sa dnes skončili pokojne v mešite al-Aksá na Chrámovej hore, pre ktorú vznikli súčasné niekoľkotýždňové násilnosti. Rozhodnutie Izraela umožniť moslimom akéhokoľvek veku modliť sa v mešite, do ktorej doteraz púšťali len vybrané vekové skupiny mužov, sa časovo prekrýva s diplomatickým úsilím amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho o obnovenie pokoja. Kerry chce dosiahnuť, aby všetky zúčastnené strany schválili základné pravidlá pre vstup do mešity na Chrámovej hore a zabránili tak budúcim konfliktom, informovala agentúra AP.

 

Kerry sa počas víkendu stretne s jordánskym kráľom Abdalláhom II., ktorý je správcom posvätného miesta, a s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. S izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom rokoval už v utorok. Súčasná séria násilností vypukla v polovici septembra v podobe zrážok na Chrámovej hore v Jeruzaleme, ktorá je posvätná pre moslimov aj pre židov, a rýchlo sa rozšírili do celého mesta i na Západný breh Jordánu a do pásma Gazy.

 

Na izraelsko-palestínskej hranici, ktorú oddeľuje pohraničný plot, dnes došlo k zrážkam. Izraelská armáda uviedla, že stovky Palestínčanov hádzali kamene a gúľali horiace pneumatiky smerom k plotu. Niekoľko desiatok z nich potom na múr zaútočilo a pokúsilo sa ho podľa armády poškodiť. Dvoch Palestínčanov zranila izraelská streľba, uviedli zdravotníci z pásma Gazy. Armáda tvrdila, že najskôr vystrelila varovné výstrely do vzduchu. Počas dnešného dňa napadol v Predjordánsku 16-ročný Palestínčan s nožom izraelského vojaka. Izraelské médiá informovali, že vojaci útočníka postrelili. Vojak utrpel zranenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies