Palestínčania začali pripravovať exhumáciu Arafatovho tela

NETKY.SK • 13 November 2012, 12:23 • 2 min
Palestínčania začali pripravovať exhumáciu Arafatovho tela

Palestínčania začali pripravovať exhumáciu Arafatovho tela - Politika Prípravy na exhumáciu tela palestínskeho prezidenta Jásira Arafata začali sa dnes v jeho mauzóleu v predjordánskom Ramalláhu. Informovali o tom agentúry RIA Novosti a AFP s odvolaním sa

slovakia

left justify in out

img

Prípravy na exhumáciu tela palestínskeho prezidenta Jásira Arafata začali sa dnes v jeho mauzóleu v predjordánskom Ramalláhu. Informovali o tom agentúry RIA Novosti a AFP s odvolaním sa na zdroje v Arafatovej rodine.

Hrobka, ktorá sa nachádza v blízkosti Arafatovho sídla Mukátaa, je od pondelka pre verejnosť neprístupná. Dnes začali robotníci z okolia mauzólea odstraňovať cementové chodníky a neskôr aj náhrobné kamene z hrobky, aby bolo možné telo exhumovať. Prípravné práce budú trvať asi 15 dní. Exhumácia je naplánovaná na 26. novembra.

Začiatkom novembra do Predjordánska pricestoval tím švajčiarskych expertov, ktorých úlohou je naplánovať postup pri exhumácii. 

K švajčiarskym odborníkom sa neskôr pridá aj francúzsky vyšetrovací tím, ktorý vyšetruje podozrenie, že Arafat zomrel na otravu polóniom. 

Obe skupiny budú skúmať okolnosti Arafatovej smrti súbežne a sú zatiaľ jediné, ktoré budú môcť odobrať vzorky z tela. Podľa RIA Novosti palestínsky vodca Mahmúd Abbás rokuje s Ruskom o účasti ruských expertov. 

Podnet na preskúmanie okolností a príčin smrti Jásira Arafata prišiel po tom, ako švajčiarske laboratórium v odeve, ktorý mu patril, našli stopy po rádioaktívnom izotope polónia Po-210. Na základe toho sa znova objavili dohady, že Arafat mohol v novembri 2004 zomrieť na následky otravy. 

Ako sa uvádzalo v tom čase, bezprostrednou príčinou Arafatovej smrti bola mozgová príhoda, ale príčina jeho zlého zdravotného stavu v posledných týždňoch života doteraz nebola objasnená. 

O prešetrenie okolností Arafatovej smrti požiadala francúzske úrady aj vdova Suha Arafatová, ktorá koncom júla podala v Paríži žalobu pre podozrenie z vraždy svojho manžela. Jej podozrenie sa tiež opiera o závery švajčiarskeho laboratória. 

Arafata previezli na liečenie do Paríža 29. októbra 2004.Začiatkom novembra sa jeho stav prudko zhoršil, objavili sa dokonca správy, že zomrel, čo jeho ošetrujúci lekári dementovali. Arafat bol vtedy v podstate v stave klinickej smrti, v hlbokej kóme a napojený na prístroje. 

V súvislosti s tým sa špekulovalo, že ho lekári držali pri živote, aby si Palestínčania zvykli na myšlienku, že zomiera. Arafat zomrel 11. novembra toho istého roku skoro ráno.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies