Palestínčania trvajú na vytvorení nezávislého štátu

NETKY.SK • 24 Október 2014, 14:21 • 2 min
Palestínčania trvajú na vytvorení nezávislého štátu

RAMALLÁH - Hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Arajkát vo štvrtok veľmi rezolútne vyjadril požiadavku Palestínčanov na vytvorenie nezávislého štátu do troch rokov, aj keď to znamená ignorovanie žiadosti USA veci neurýchľovať.

slovakia

left justify in out

Arajkát vyjadril hlbokú frustráciu zo situácie, keď snahy o dosiahnutie dvojštátneho riešenia sporu s Izraelom za posledné roky neviedli k pokroku. Podľa Arajkáta už nie je iné riešenie, len "jednostranne pretláčať palestínsku štátnosť". Palestínčania podľa hlavného vyjednávača v novembri zašlú žiadosť do Bezpečnostnej rady OSN, v ktorej uvedú november 2017 ako posledný termín založenia dvoch štátov s hranicami z roku 1967, teda pred blízkovýchodnou vojnou, v ktorej Izrael obsadil Západný breh, Pásmo Gazy a východný Jeruzalem, čo sú územia, ktoré musia byť podľa Palestínčanov súčasťou ich štátu.

 

"Status quo nemôže pretrvávať," povedal Arajkát a zdôraznil, že "palestínsky štát musí vniknúť nie neskôr ako v novembri 2017". Palestínski lídri si však uvedomujú, že Washington bude určite takú žiadosť v BR vetovať. Spojené štáty sú zároveň hlavným zdrojom finančných príjmov Palestínčanov.

Ak sa aj vytvorenie štátu v New Yorku nepodarí, Arajkát zdôraznil, že Palestínčania podpíšu účasť vo viac ako 500 medzinárodných organizáciách, konvenciách, zmluvách vrátane Medzinárodného súdneho dvora (ICC). "Tentokrát vás prekvapíme. Podpíšeme Rímsky štatút," povedal Arajkát narážajúci na založenie ICC v roku 1998. 

 

Proti jednostrannému vyhláseniu palestínskeho štátu sa však postavili USA, EÚ a Izrael s tvrdením, že nezávislosť by mala byť dosiahnutá len prostredníctvom rokovania s Izraelom. Mierové rokovania medzi Palestínčanmi a Izraelom boli prerušené v apríli, keď Izrael nesúhlasil s vytvorením jednotnej palestínskej vlády spolu s Hamásom, ktorý ustavične proklamuje potrebu zničiť Izrael a ktorý je v zahraničí považovaný za teroristickú organizáciu. Palestínčania na druhej strane protestujú proti pokračujúcej výstavbe izraelských osád 
na palestínskych okupovaných územiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies