Palestínčania súhlasia s novým 72-hodinovým prímerím v pásme Gazy

NETKY.SK • 10 August 2014, 15:17 • 2 min
Palestínčania súhlasia s novým 72-hodinovým prímerím v pásme Gazy

KÁHIRA - Palestínski vyjednávači súhlasili dnes v Káhire na rozhovoroch sprostredkovaných Egyptom s návrhom nového trojdňového prímeria s Izraelom v pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na členov palestínskej delegácie, ktorí si nepriali byť menovaní, keďže ide o citlivú otázku.
      

Toto rozhodnutie by mohlo uvoľniť cestu k obnoveniu rokovaní s Izraelom o dlhodobom prímerí v pásme Gazy, konštatovala AP. 
      

Rozhovory o dlhodobejšom prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi v piatok uviazli na mŕtvom bode, keď z Káhiry odcestovali izraelskí vyjednávači s argumentom, že nebudú rokovať pod tlakom obnovených raketových útokov z pásma Gazy.
      

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na dnešnom zasadaní vlády zopakoval, že jeho krajina sa nevráti na rokovania v Káhire, pokým neustanú raketové útoky zo strany palestínskych militantov.
      

Palestínski vyjednávači pohrozili, že dnes taktiež odídu z Egyptom sprostredkovaných rozhovorov, ak sa na ne nevráti izraelská delegácia.
      

Pri dnešných izraelských leteckých úderoch zahynuli v Gaze traja ľudia vrátane 14-ročného chlapca, uviedli tamojšie zdravotnícke zdroje.
      

Za nejasných okolností bol dnes v utečeneckom tábore na západnom brehu Jordánu neďaleko Hebronu zastrelený 11-ročný chlapec. V tábore došlo k stretom medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi.
      

Militantné hnutie Hamas odmietlo predĺžiť minulotýždňové trojdňové prímerie, ktoré pomohlo odštartovať káhirské rokovania. Nedostalo totiž od židovského štátu garancie splnenia svojej požiadavky na otvorenie hraníc pásma Gazy. Izrael je ochotný zvážiť zmiernenie pohraničných obmedzení v Gaze len výmenou za odzbrojenie Hamasu, čo hnutie zásadne odmieta.
      

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo od začiatku konfliktu v pásme Gazy (8. júla) už vyše 1900 Palestínčanov, prevažne civilistov, a približne 10.000 utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 67 mŕtvych vrátane troch civilistov. Palestínski militanti vystrelili na Izrael už vyše 3400 rakiet.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies