Palestínčania po zastavení pomoci napadli zariadenie OSN

NETKY.SK • 28 Január 2015, 15:09 • 2 min
Palestínčania po zastavení pomoci napadli zariadenie OSN

GAZA/JERUZALEM - Niekoľko desiatok Palestínčanov v stredu zaútočilo na jeden z komplexov OSN v Gaze po tom, ako medzinárodnú pomoc obyvateľom postihnutým minuloročnou vojnou s Izraelom pozastavili pre nedostatočný prísun peňazí z darcovských krajín.

slovakia

left justify in out

Demonštranti preskočili cez vonkajšie múry, na čo začali rozbíjať strážne búdky a okná. Protest sprevádzalo aj pálenie pneumatík a ohadzovanie vstupnej brány kameňmi. Predstavitelia OSN vyjadrili svoje "rozhorčenie" nad konaním demonštrantov, zatiaľ čo militantnému hnutiu Hamás, ktoré Pásmo Gazy ovláda, vytkli ponechanie objektu bez ochrany, a to i napriek tomu, že o akcii vopred vedelo. Príslušná agentúra OSN uvádza, že na zabezpečenie pomoci pre 96-tisíc rodín, ktorých príbytky sú v dôsledku nedávnej vojny poškodené alebo zničené, potrebuje 720 miliónov dolárov (637 mil. eur).

 

Vojna medzi Hamásom a Izraelom z uplynulého leta si podľa OSN vyžiadala životy vyše 2200 Palestínčanov a 72 Izraelčanov. Väčšinu palestínskych obetí pritom tvoria civilisti. Izraelská ľudskoprávna organizácia Be-celem v stredu vyhlásila, že pri desiatkach izraelských útokov na obytné budovy zahynuli predovšetkým ženy, deti a starí ľudia. Armáda mala podľa nej takéto zásahy povolené z najvyšších miest a v niektorých prípadoch sa dopustila porušenia medzinárodného humanitárneho práva. Izraelské sily sa obhajujú tvrdením, že na obytné budovy útočili len v prípadoch, keď "sa z nich stali legitímne vojenské ciele". Podľa zverejneného vyjadrenia tiež vynaložili "veľké úsilie, aby minimalizovali škody spôsobené civilistom". Izraelčania útoky na obytné domy odôvodňovali ich údajným využívaním na vojenské účely, vo väčšine prípadov však odmietli uviesť, kto alebo čo konkrétne bolo terčom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies