Palestínčania opäť odpaľujú rakety, Izrael odpovedá náletmi

NETKY.SK • 8 August 2014, 13:52 • 2 min
Palestínčania opäť odpaľujú rakety, Izrael odpovedá náletmi

GAZA - Izrael a palestínski militanti z Pásma Gazy v piatok obnovili cezhraničné útoky po tom, ako sa v ranných hodinách skončilo trojdňové prímerie a znepriatelené strany sa nedokázali dohodnúť na jeho predĺžení.

slovakia

left justify in out

Palestínčania začali útočiť ako prví a do poludnia vypálili na Izrael 33 rakiet. Izraelčania na raketovú a mínometnú paľbu odpovedali najmenej 10 náletmi naprieč Gazou. Podľa palestínskych predstaviteľov pri jednom z nich zasiahli zadný dvor mešity, kde zahynul 10-ročný chlapec. Obete hlásia aj zo severnej časti územia, kde bolo terčom náletu sídlisko. Izraelská polícia v súvislosti s raketovou paľbou z Pásma Gazy eviduje dvoch zranených. Väčšina projektilov dopadla na otvorené priestranstvá, dva z nich však zachytil obranný systém nad pobrežným mestom Aškelon. Polícia v Pásme Gazy okrem náletov informovala taktiež o izraelskom ostreľovaní z tankov a delových člnov.

 

Nie zatiaľ jasné, ako sa obnovenie bojov prejaví na rokovaniach v Káhire zameraných na dosiahnutie trvácnejšieho prímeria. Predstavitelia hnutia Hamás ovládajúceho Pásmo Gazy vyhlasujú, že napriek odmietnutiu predĺžiť trojdňové prerušenie útokov sú ochotní pokračovať vo vyjednávaní. Nemenovaný zdroj z izraelskej vlády sa však vyjadril, že Izrael nebude rokovať pod paľbou a namiesto toho bude všetkými prostriedkami brániť svojich občanov. Izraelská delegácia údajne v piatok ráno odcestovala z Káhiry. Hlavnou požiadavkou Hamásu je uvoľnenie blokády uvalenej Izraelom na Pásmo Gazy v roku 2007.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona