Palestínčania odvolali výmenu milióna dávok vakcín s Izraelom!

NETKY.SK • 19 Jún 2021, 08:11 • 2 min
Palestínčania odvolali výmenu milióna dávok vakcín s Izraelom!

JERUZALEM - Palestínska samospráva zrušila výmenu vakcín s Izraelom. Palestína uviedla, že dávky vakcíny Pfizer prijaté z Izraela majú čoskoro expirovať a nespĺňajú požadované normy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obe strany sa pôvodne dohodli, že Izrael poskytne Palestínčanom zhruba milión dávok vakcín od spoločnosti Pfizer, ktorým sa čoskoro skončí doba exspirácie, výmenou za podobný počet dávok, ktoré Palestínčania dostanú koncom tohto kalendárneho roka. Podľa samosprávy však dávky, ktoré Izrael už v piatok začal dodávať okupovanému Západnému brehu Jordánu, sú až príliš blízko exspirácii a nespĺňajú ich normy.

 

img

„Po tom, čo technické tímy na ministerstve zdravotníctva preskúmali prvú várku vakcín Pfizer, ktoré dostali dnes večer z Izraela, vyšlo najavo, že 90 000 prijatých dávok nie je v súlade so špecifikáciami obsiahnutými v dohode,“  uviedol hovorca Palestíny Ibrahim Melhem. "Podľa toho predseda vlády Muhammad Štajjeh nariadil ministrovi zdravotníctva zrušiť dohodu s izraelskou stranou o výmene vakcíny a vrátení dnes prijatého množstva do Izraela," dodal.

 

Prečítajte si: Izrael opäť štrajkuje v pásme Gazy

 


Palestínski predstavitelia tak piatok čelili ostrej kritike na sociálnych médiách. Palestínčania ich obviňovali z toho, že prijali podpriemerné vakcíny, ktoré možno nebudú účinné.


Izraelu sa podarilo uskutočniť jednu z najúspešnejších vakcinačných stratégií na svete, čo umožnilo opätovné otvorenie podnikov, prevádzok a škôl. Tento týždeň izraelské úrady zrušili aj jedno z posledných zostávajúcich obmedzení, a tým je nosenie rúšok na verejnosti.

 

img

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Benjamin Netanjahu po 12 rokoch končí v čele krajiny. Nahradí ho líder pravice

 

Židovský štát však zároveň čelí kritike, že neposkytuje vakcíny 4,5-miliónovej palestínskej populácii na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy. K spomínanej výmennej dohode došlo až potom, čo bol Izrael vyzvaný, aby urobil viac pre zabezpečenie prístupu Palestíny k očkovaniu, pretože naočkoval svojich občanov špičkovou rýchlosťou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies