Palestínčania kritizovali Trumpa za jeho vyjadrenie o Jeruzaleme

NETKY.SK • 26 September 2016, 17:31 • 2 min
Palestínčania kritizovali Trumpa za jeho vyjadrenie o Jeruzaleme

RAMALLÁH - Popredný predstaviteľ Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) Sáib Irikát kritizoval dnes prezidentského kandidáta americkej Republikánskej strany Donalda Trumpa za jeho výrok, podľa ktorého by uznal Jeruzalem ako "nerozdelené hlavné mesto" Izraela, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Trumpovo vyhlásenie je prejavom neúcty k medzinárodnému právu a dlhodobej zahraničnej politike Spojených štátov ohľadom štatútu Jeruzalema vrátane okupácie a nezákonnej anexie východného Jeruzalema," uviedol Irikát a zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa riadilo výzvou palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása na "ukončenie okupácie a záchranu riešenia počítajúceho s dvoma štátmi" - izraelským a palestínskym - "pokiaľ nie je príliš neskoro".

 

Palestínčania si chcú na územiach, ktoré Izrael obsadil vo vojne v roku 1967, teda v Predjordánsku, pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme, vybudovať nezávislý štát. Podľa Spojených štátov a svetového spoločenstva je izraelská okupácia palestínskych území a anexia východného Jeruzalema v rozpore s medzinárodným právom.

 

Trump sa k otázke Jeruzalema vyjadril v nedeľu počas stretnutia s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý sa v New Yorku zúčastnil na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Počas návštevy New Yorku sa Netanjahu stretol aj s demokratickou prezidentskou kandidátkou Hillary Clintonovou. Americké prezidentské voľby sa budú konať 8. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies