Palestínčan pobodal izraelského vojaka, do regiónu mieri šéf OSN

NETKY.SK • 20 Október 2015, 11:45 • 2 min
Palestínčan pobodal izraelského vojaka, do regiónu mieri šéf OSN

JERUZALEM - Palestínčan na Západom brehu pobodal dnes izraelského vojaka. Jeho kolegovia útočníka postrelili, informovala armáda.

slovakia

left justify in out

Podľa nej vojak utrpel ľahké zranenia a útočníka previezli do nemocnice. Incident sa odohral v dedine neďaleko mesta Hebron počas "násilných nepokojov" palestínskych demonštrantov, dodala armáda. Podrobnosti o stave útočníka nie sú známe, uviedla agentúra AP.


Región sa dnes chystá neplánovane navštíviť generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, aby sa pokúsil ukončiť mesiac trvajúcu vlnu násilností, informoval palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Malkí. Šéf OSN sa podľa neho stretne s izraelskými aj palestínskymi predstaviteľmi.


Pan Ki-mun ešte pred návštevou vyzval obe strany na upokojenie situácie. Ako uviedol, chápe frustráciu Palestínčanov, ale násilie podľa neho iba poškodí ich legitímne ambície. Izraelčanom odkázal, že rozumie ich obavám o bezpečnosť, ale situácia nemá podľa neho vojenské riešenie.


Návšteva sa uskutoční v čase eskalácie napätia, ktoré vyvoláva obavy z ďalšieho palestínskeho povstania (intifády). Len za uplynulý mesiac zabili Palestínčania deväť Izraelčanov, prevažne pri útoku nožom. Izraelské sily usmrtili 41 Palestínčanov, z ktorých 20 označili za útočníkov. Zvyšok zahynul pri rôznych stretoch s vojakmi. O život prišiel aj eritrejský migrant, ktorého si Izraelčania pomýlili s palestínskym útočníkom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies