Palestínčan autom vrazil do izraelských vojakov, zastrelil ho civilista

NETKY.SK • 27 November 2015, 10:05 • 2 min
Palestínčan autom vrazil do izraelských vojakov, zastrelil ho civilista

JERUZALEM - Palestínčan vrazil dnes autom do izraelských vojakov stojacich na zastávke autobusu neďaleko židovskej osady na okupovanom západnom brehu Jordánu a dvoch z nich zranil. Následne ho zastrelil na mieste incidentu sa práve nachádzajúci civilista, informovali polícia a armáda.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters dodala, že takmer denné palestínske najmä bodné a strelecké útoky či s autom pripravili od 1. októbra o život už 19 Izraelčanov. Izraelské sily za to isté obdobie zabili 92 Palestínčanov. Časť z nich boli útočníci a zvyšok zomrel v zrážkach s políciou a vojakmi. Mnohí zo zabitých boli tínedžeri.


Palestínčania obviňujú Izrael, že používa nadmernú silu, aby zabránil útokom. Tvrdia, že v mnohých prípadoch mohli byť útočníci zastavení bez toho, aby sa na nich strieľalo a boli zabití.
Mnohé z palestínskych útokov boli spontánne. Vlna násilností vznikla začiatkom októbra v dôsledku napätia na posvätnej Chrámovej hore a rýchlo sa rozšírila do území Predjordánska a pásma Gazy.

 

Palestínčanov však motivuje aj frustrácia z neúspechu mierových rokovaní, ktoré ani po desaťročiach vyjednávania neviedli ku vzniku nezávislého palestínskeho štátu. V utorok navštívil Izrael a palestínske územia neočakávane americký minister zahraničných vecí John Kerry. Avšak ani jeho návšteva, ktorá mala za cieľ utíšiť násilnosti, očividne neuspela, analyzuje Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies