Palestína žiada Obamu o pomoc pri obnove mierových rokovaní s Izraelom

NETKY.SK • 7 Február 2013, 11:57 • 2 min
Palestína žiada Obamu o pomoc pri obnove mierových rokovaní s Izraelom

Palestína žiada Obamu o pomoc pri obnove mierových rokovaní s Izraelom - Politika Americký prezident Barack Obama by mal pomôcť obnoviť mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi, vyhlásil dnes bývalý šéf palestínskej bezpečnosti Džibríl Radžúb v re

slovakia

left justify in out

imgAmerický prezident Barack Obama by mal pomôcť obnoviť mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi, vyhlásil dnes bývalý šéf palestínskej bezpečnosti Džibríl Radžúb v reakcii na oznámenie Bieleho domu, že Obama počas návštevy v regióne nepredostrie žiadnu novú mierovú iniciatívu.

V dnešnom rozhovore pre izraelský vojenský rozhlas Radžúb uviedol, že Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá "môže vybudovať most dôvery" medzi oboma stranami konfliktu. Vyjadril nádej, že Obamova návšteva preto pomôže obnoviť zmrazené mierové rokovania.

Obama sa o obnovenie mierových rozhovorov pokúsil v roku 2011, ale po niekoľkých týždňoch sa ukázalo, že jeho snaha je márna. Palestínčania totiž odmietajú začať rokovať, kým Izrael nezastaví výstavbu nových židovských osád na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Izrael s tým nesúhlasí a tvrdí, že rokovaniam nesmie predchádzať kladenie podmienok z palestínskej strany. 

Hovorca Bieleho domu Jay Carney v stredu uviedol, že Obamova návšteva v Izraeli nebude zameraná na špecifické návrhy ohľadom blízkovýchodného mierového procesu, ale očakáva sa, že hlavnými témami rokovaní bude skôr Irán a Sýria.

Ako dnes napísal izraelský spravodajský server Ynetnews, Washington je odhodlaný obnoviť mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi. Ako spresnil zdroj s odvolaním sa na viceprezidenta USA Joa Bidena, nový americký minister zahraničných vecí John Kerry sa počas svojho funkčné obdobia chce pokúsiť prispieť k obnoveniu mierových rokovaní. 

Nemenovaný diplomat z USA uviedol, že osobné vzťahy medzi Obamom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom sú síce napäté, ale to by nemalo ovplyvňovať vzťahy medzi ich národmi. Obamova návšteva v regióne má naopak ukázať, že USA nemajú v úmysle zanedbávať mierový proces a v blízkej budúcnosti chcú obnoviť svoju účasť na ňom.

Obamov zámer navštíviť Izrael už na jar bol pre európskych spojencov prekvapením, napísal dnes server Ynetnews. Mnohí politici EÚ boli totiž presvedčení, že Obama si "umyl ruky" nad mierovým procesom na Blízkom východe. Diplomatický zdroj z EÚ dodal, že európske štáty vyvinuli veľké úsilie, aby presvedčili USA, že by sa mali znova zapojiť do mierových snáh. 

Európsky diplomat poznamenal, že EÚ plánuje podporiť snahy USA o opätovné začatie mierových rozhovorov, ako aj návrhy, ktoré by "Izraelu uľahčili návratu k rokovaciemu stolu".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies