Palestína vidí v Bidenovi prezidenta, ktorý nebude preferovať len Izrael

NETKY.SK • 9 Júl 2020, 15:53 • 2 min
Palestína vidí v Bidenovi prezidenta, ktorý nebude preferovať len Izrael

RAMALLÁH - Palestínski lídri očakávajú, že demokrat Joe Biden v prípade svojho víťazstva v novembrových prezidentských voľbách zmierni proizraelskú politiku Washingtonu.

slovakia

left justify in out

Trumpova politika 

Americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, presunul tam americké veľvyslanectvo a predstavil mierový plán, na základe ktorého by Izraelu pripadli územia na Západnom brehu Jordánu. Tieto územia chcú Palestínčania začadiť do svojho štátu.

 

img

 

Trumpove kroky vrátane zrušenia finančnej pomoci pre palestínsku autonómiu spôsobili, že palestínske úrady prerušili väzby s Washingtonom.

 

Nádej pre Palestínu 

Palestínsky premiér Muhammad Ištajja minulý týždeň vyjadril nádej, že Bidenovo možné víťazstvo by prinieslo "úplne inú dynamiku". Ištajja sa tak vyjadril počas virtuálnej konferencie s Carnegieho nadáciou pre medzinárodný mier (CEIP).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @sdg.peace,

 

Prezidentský súboj 

Biden sa uchádza o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany. V novembrových prezidentských voľbách bude jeho súperom republikán Donald Trump.

 

Proti anexii

"Biden je proti akýmkoľvek jednostranným krokom ktorejkoľvek zo strán, ktoré by znížili šance na riešenie na úrovni dvoch štátov," povedal hovorca Bidenovej kampane Michael Gwin. Biden podľa hovorcových slov s anexiu nesúhlasí teraz a nebude s ňou súhlasiť ani ako prezident.

 

img

 

Problém so židovskými osadami

Izrael okupuje územia na západnom brehu Jordánu - v Predjordánsku - od šesťdňovej vojny z roku 1967. Z pohľadu medzinárodného práva sú židovské osady postavené na týchto územiach ilegálne a bránia pokračovaniu mierového procesu, keďže sa rozprestierajú na územiach vnímaných Palestínčanmi ako súčasť ich budúceho štátu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies