Pálenie alkoholu na necertifikovanom zariadení sa považuje stále za protizákonné

NETKY.SK • 28 Január 2019, 16:44 • 2 min
Pálenie alkoholu na necertifikovanom zariadení sa považuje stále za protizákonné

BRATISLAVA - Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňuje, že pálenie destilátu na podomácky vyrobených zariadeniach je naďalej protizákonné. Súkromné osoby môžu páliť destilát len po splnení podmienok, ktoré ukladá zákon o výrobe a uvádzaní liehu na trh a zákon o spotrebnej dani z alkoholických nápojov.

slovakia

left justify in out

Potravinárska komora Slovenska počas celého legislatívneho procesu upozorňovala, že jeden z aspektov, ktorý so sebou súkromné pálenie prináša, je dopad na verejné zdravie pre ľahkú dostupnosť alkoholu. Druhým významným argumentom bola bezpečnosť destilačného procesu, pričom PKS upozorňovala, že pri neodbornej manipulácii s destilačným zariadením môže dôjsť k explózii.

 

img


Do zákona sa síce dostala podmienka pálenia destilátu len na certifikovanom destilačnom zariadení, zákonodarcovia však do zákona neuviedli žiadne požiadavky, čo sa týka priestorov, v ktorých by mala výroba destilátu prebiehať.  Podľa zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh možno súkromnou výrobou destilátu vyrobiť destilát obsahujúci menej ako 86 % etylalkoholu v objeme najviac 25 litrov na fyzickú osobu v kalendárnom roku. 

 

img


Výrobu destilátu možno vykonávať len v najviac 100-litrovom na výrobu destilátov určenom certifikovanom zariadení, len v mieste trvalého pobytu fyzickej osoby alebo v mieste, kde sa nachádza ovocný sad alebo záhrada v užívaní fyzickej osoby.Na súkromnú výrobu destilátu je možné použiť výhradne ovocie z vlastnej pestovateľskej činnosti, surovinu pochádzajúcu z ovocia z vlastnej pestovateľskej činnosti alebo med z vlastnej produkcie. Destilát vyrobený súkromnou výrobou destilátu nesmie byť predmetom predaja ani iného uvádzania na trh. Fyzická osoba, ktorá má viac ako 21 rokov a je bezúhonná, je povinná oznámiť nadobudnutie destilačného zariadenia ministerstvu pôdohospodárstva SR do 15 dní.

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies