Palenčár: Ceny nehnuteľností prezentované Matovičom sú zavádzajúce

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 18:39 • 2 min
Palenčár: Ceny nehnuteľností prezentované Matovičom sú zavádzajúce

BRATISLAVA - Informácie o cenách nehnuteľností B.A. Haus, ktoré dnes prezentoval líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, sú nepresné a zavádzajúce. V stanovisku to dnes uviedol prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár.

slovakia

left justify in out

"Pre pána Matoviča, respektíve pre opozičných poslancov, som nevypracoval žiaden cenový odhad. Cenový odhad som vypracoval pre pána Miroslava Kerna z Denníka N, a to na základe jeho požiadavky. Keďže som dostal obmedzené množstvo informácií, môj odhad som spracoval s veľkou odchýlkou, na čo som ho upozornil," zdôraznil Palenčár.

 

Ako príklad uviedol rodinný dom na Lovinského ulici, ktorý Matovič prezentoval s cenou tri milióny eur. "Ja som pre Denník N odhadol na sumu dva až tri milióny eur. Ešte raz teda upozorňujem, že informácie o cenách predmetných nehnuteľností prezentované pánom Matovičom považujem za nepresné a zavádzajúce," dodal Palenčár. Matovič sa na dnešnej tlačovej konferencii odvolával práve na odhady Palenčára. V tejto súvislosti povedal, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) aj premiér Robert Fico (Smer-SD) zobrali od Bašternáka úplatok, ktorým je rozdiel skutočnej hodnoty a sumy, ktoré podnikateľovi zaplatili alebo dodnes platia.

 

"Robert Kaliňák kúpil podiel vo firme B.A. Haus, ktorej jediný majetok sú nehnuteľnosti. Ich ceny sa v lukratívnej časti Bratislavy za posledné dva roky vôbec nehýbali. Sú to štyri nehnuteľnosti v súhrnnej hodnote 6,5 milióna eur, podľa odhadov realitného makléra. Kaliňák kúpil v B.A. Haus 16-percentný podiel, ktorého hodnota je 1,04 milióna eur, len za 430.000 eur. Aktívny minister vnútra teda zobral od Bašternáka, ktorý mal problémy s políciou, úplatok 610.000 eur," povedal Matovič.

 

Podobný prípad je podľa jeho slov aj bytový komplex Bonaparte, v ktorom býva premiér a ktorý patrí Bašternákovi. "Fico tam vraj býva za 2650 eur mesačne, ktoré platí za byt s výmerou 377 metrov štvorcových. Sú tam však výrazne menšie byty a nájom stojí 5000 eur plus energie. Reálny nájom vo Ficovom byte by bol 6500 eur plus 800 eur energie. Za 44 mesiacov je to rozdiel 195.800 eur, čo je úplatok Ficovi," uviedol Matovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona