Pálčivá téma: Je lepšie prekonanie covidu bez očkovania alebo očkovanie bez prekonania?

NETKY.SK • 14 Február 2022, 11:00 • 2 min
Pálčivá téma: Je lepšie prekonanie covidu bez očkovania alebo očkovanie bez prekonania?

Očkovanie proti covidu rozdelilo spoločnosť a dva tábory. Európska spoločnosť pre klinickú mikrobiológiu a infekčné choroby oznámila výsledky rozsiahleho výskumu, ktoré však hovoria v neprospech očkovania proti vírusu SARS-CoV-2.

slovakia

left justify in out

Štúdia dokázala, že protilátky fungujú najlepšie po prekonaní infekcie Covid, nie po očkovaní. Odborníci avizovali, že podrobná analýza a výsledky výskumu budú prezentované v apríli na konferencii v Lisabone. Tento prelomový výskum, vedený Dr. Carmitom Cohenom z izraelského Sheba Medical,  môže vysvetliť, prečo sú prekonaní lepšie chránení ako tí, ktorí boli iba zaočkovaní.

 

img

 

Zatiaľ čo ochrana pred opätovnou infekciou trvá u pacientov vyliečených zo SARS-CoV-2 dlhý čas, zaočkovaných chráni približne šesť mesiacov po očkovaní. V tejto štúdii autori analyzovali humorálnu (protilátkami indukovanú) imunitnú odpoveď u jedincov, ktorí sa zotavili z COVID-19, ale neboli zaočkovaní v priebehu nasledujúceho roka, a porovnávali ju s tými, ktorí dostali dve dávky vakcíny Pfizer bez predchádzajúceho prekonania.

 

Štúdia od 25. marca 2020 do 25. novembra 2020 zahŕňala predtým infikovaných-neočkovaných a dvakrát očkovaných-nikdy infikovaných jedincov a skončila v apríli 2021 tesne predtým, ako delta variant dorazil do Izraela. Tí, ktorí boli predtým infikovaní v tejto štúdii, boli infikovaní pôvodnými a alfa variantmi (a niektorými prípadmi beta) SARS-CoV-2, hoci nie je známe, ktorým variantom.

 

img

 

Výskumníci sledovali 130 pacientov s diagnózou SARS-COV-2 pomocou testovania PCR. Títo pacienti neboli očkovaní a zostali neočkovaní počas celej štúdie. Žiadny z týchto pacientov nebol reinfikovaný počas obdobia štúdie. Zbierali sa údaje o akútnych (počas infekcie a bezprostredne po nej), ako aj o dlhodobých (po 6 týždňoch) symptómoch. Porovnali anti-spike proteín IgG a neutralizačné protilátky týchto 130 uzdravených pacientov s vekom 402 a indexom telesnej hmotnosti (BMI), čo zodpovedá jednotlivcom, ktorí boli dvakrát očkovaní vakcínou Pfizer, ale ktorí nikdy nemali COVID-19. Títo dvojito očkovaní pacienti tiež zostali neinfikovaní počas obdobia štúdie; v tomto čase (druhý štvrťrok 2021) sa však v Izraeli začali objavovať dôkazy o dvojitom očkovaní, neprekonaní zdravotnícki pracovníci dostali covid približne šesť mesiacov po druhej dávke, zatiaľ čo predtým infikovaní jedinci, ktorí neboli očkovaní, neboli opätovne nakazení. Cieľom tejto štúdie bolo zistiť prečo.

 

img

 

„Tento rozdiel by mohol vysvetľovať, prečo osoby, ktoré prekonali ochorenie, sú podľa všetkého pred ďalšou infekciou chránené lepšie ako osoby, ktoré boli iba očkované,“ uviedol autor štúdie doktor Carmit Cohen z Lekárskeho centra Šeba v Ramat Gan.

 

„Kým počet protilátok sa znižuje s časom u osôb, ktoré prekonali COVID-19 (ale neboli nikdy očkované) aj u vakcinovaných (ktorí ale nikdy neprekonali ochorenie), kvalita protilátok sa zvyšuje iba u osôb, ktoré prekonali ochorenie, vôbec nie u osôb, ktoré boli očkované,“ tvrdí doktor Cohen.

 

Prečítajte si: Ostrá kritika na adresu farmaceutických firiem: Ľudsko-právna katastrofa!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies