Palacinkové orgie: Slané či sladké, vždy dobrá voľba

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 9:0 • 2 min
Palacinkové orgie: Slané či sladké, vždy dobrá voľba

BRATISLAVA - Palacinky jednoznačne patria medzi najobľúbenejšie jedlá na celom svete. Dajú sa pripraviť na 100-vky sladkých a slaných spôsobov. Či už budú so šľahačkou, čokoládou, ovocnou marmeládou alebo slanou plnkou, zapečené, flambované alebo len tak posypané cukrom. Inšpirujte sa nami vybranými receptami!

slovakia

left justify in out

Zapekané palacinky s tvarohom

 

Suroviny:

1 vajce, 300 g polohrubej múky, 20 g práškového cukru, 300 ml mlieka, štipku soli, olej

Na plnku potrebujeme:

250 g tvarohu, 1 žĺtok, 40 g práškového cukru, kôru z jedného citróna, hrsť sušených hrozienok

Na zálievku potrebujeme:

1 vajíčko, 20 g hnedého cukru, 150 ml mlieka, maslo na vymastenie plechu

 

Postup:

Z vajca, múky, cukru, mlieka a soli si vypracujeme vláčne cesto. Na oleji klasickým spôsobom vysmažíme palacinky. Keď sú palacinky hotové, pripravíme si plnku, a to tak, že jednoducho zmiešame všetky pripravené suroviny. Naplníme ňou palacinky, zrolujeme ich a naukladáme do maslom vymasteného menšieho plechu. Mlieko vyšľaháme s vajíčkom a hnedým cukrom a zalejeme ním palacinky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 25 minút.

 

img

 

 

Pivové palacinky s bryndzou

 

Suroviny:

2 vajcia, 150 g hladkej múky, 250 ml svetlého piva, soľ, mleté biele korenie, olej, 250 g bryndze, 2 polievkové lyžice hustej kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, 2 jarné cibuľky

 

Postup:

Vajcia si vyšľaháme so soľou, potom pridáme múku a mleté biele korenie. Keď sú hrudky múky rozmiešané, pridáme aj pivo a miešame, kým nevznikne hladké cesto. Palacinky pripravujeme klasickým spôsobom v nízkej panvici na oleji. Potom si pripravíme plnku. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, korením aj soľou. Zdobíme cibuľkami, ktoré si nakrájame na kolieska.

 

img

 

Špenátové palacinky

 

Suroviny:

150 g jemné ovsené vločky, 250 ml mlieko, 100 g čerstvý špenát, 2 ks vajce, soľ

Plnka:

250 g tvaroh, 100 g syr Feta, 1 konzerva sušené paradajky, 1 balíček slnečnicové semienko

 

Postup:

Ovsené vločky zalejeme mliekom a necháme pár minút bobtnať. Pridáme soľ, vajcia a špenát. Všetko rozmixujeme na hladkú hmotu, podľa potreby pridáme mlieko alebo vločky tak, aby vzniklo mierne husté cesto. Na stredne rozpálenú panvicu nalejeme primerané množstvo cesta, rozotrieme po celej ploche panvice a smažíme po obidvoch stranách. Palacinky potrieme zmesou našľahaného tvarohu a syra Feta, posypeme kúskami sušených paradajok a posypeme slnečnicovými semienkami. Zavinieme, prekrojíme na polovicu a podávame.

 

img

 

 

Slané plnené palacinky

 

Suroviny:

Cesto: 500 ml mlieko, 250 g múka polohrubá, 1 ks vajce, soľ

Plnka: horčica, šunka, syr, kápia sterilizovaná, kukurica sterilizovaná, syr Niva

 

Postup:

Z mlieka, múky, vajíčka a soli pripravíme cesto na palacinky. Postupne ich všetky vypražíme. Upečenú palacinku potrieme horčicou, dáme na ňu šunku,syr, nivu, kápiu a kukuricu. Kto chce,môže si náplň do palacinky vymyslieť po svojom. Palacinku zrolujeme a obalíme v klasickom trojobale - v hladkej múke, vajíčku s mliekom a strúhanke. Následne ju opatrne preložíme do panvice a upečieme. (Syr sa v nej krásne roztečie a nemusíte sa báť, že sa vám to rozsype). Plnenú palacinku môžme podávať s tatárskou omáčkou, zeleninovou oblohou. 

 

img

 

Čokoládové palacinky z jogurtového cesta

 

Suroviny:

4 vajcia, 60 g horkej čokolády, 1 šálku hladkej múky, 1 šálku mlieka, ¾ šálky bieleho jogurtu, 2 lyžice čokoládového sirupu, 2 lyžice cukru, 2 lyžičky prášku do pečiva, lyžičku soli, rastlinný olej

 

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. V miske zmiešame rozpustenú čokoládu s vajcami, múkou, mliekom, sirupom, jogurtom, cukrom, práškom do pečiva a soľou. Vymiešame do hladka. Necháme 5-10 minút odpočívať na chladnom mieste. Na panvici rozpálime trochu oleja a palacinky vypražíme z oboch strán. Podávame s obľúbenými prísadami (smotana, marmeláda, tvaroh,…)

 

img

 

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona