BRATISLAVA - Palacinky jednoznačne patria medzi najobľúbenejšie jedlá na celom svete. Dajú sa pripraviť na 100-vky sladkých a slaných spôsobov. Či už budú so šľahačkou, čokoládou, ovocnou marmeládou alebo slanou plnkou, zapečené, flambované alebo len tak posypané cukrom. Inšpirujte sa nami vybranými receptami!
Zapekané palacinky s tvarohom
Suroviny:
1 vajce, 300 g polohrubej múky, 20 g práškového cukru, 300 ml mlieka, štipku soli, olej
Na plnku potrebujeme:
250 g tvarohu, 1 žĺtok, 40 g práškového cukru, kôru z jedného citróna, hrsť sušených hrozienok
Na zálievku potrebujeme:
1 vajíčko, 20 g hnedého cukru, 150 ml mlieka, maslo na vymastenie plechu
Postup:
Z vajca, múky, cukru, mlieka a soli si vypracujeme vláčne cesto. Na oleji klasickým spôsobom vysmažíme palacinky. Keď sú palacinky hotové, pripravíme si plnku, a to tak, že jednoducho zmiešame všetky pripravené suroviny. Naplníme ňou palacinky, zrolujeme ich a naukladáme do maslom vymasteného menšieho plechu. Mlieko vyšľaháme s vajíčkom a hnedým cukrom a zalejeme ním palacinky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 25 minút.
Pivové palacinky s bryndzou
Suroviny:
2 vajcia, 150 g hladkej múky, 250 ml svetlého piva, soľ, mleté biele korenie, olej, 250 g bryndze, 2 polievkové lyžice hustej kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, 2 jarné cibuľky
Postup:
Vajcia si vyšľaháme so soľou, potom pridáme múku a mleté biele korenie. Keď sú hrudky múky rozmiešané, pridáme aj pivo a miešame, kým nevznikne hladké cesto. Palacinky pripravujeme klasickým spôsobom v nízkej panvici na oleji. Potom si pripravíme plnku. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, korením aj soľou. Zdobíme cibuľkami, ktoré si nakrájame na kolieska.
Špenátové palacinky
Suroviny:
150 g jemné ovsené vločky, 250 ml mlieko, 100 g čerstvý špenát, 2 ks vajce, soľ
Plnka:
250 g tvaroh, 100 g syr Feta, 1 konzerva sušené paradajky, 1 balíček slnečnicové semienko
Postup:
Ovsené vločky zalejeme mliekom a necháme pár minút bobtnať. Pridáme soľ, vajcia a špenát. Všetko rozmixujeme na hladkú hmotu, podľa potreby pridáme mlieko alebo vločky tak, aby vzniklo mierne husté cesto. Na stredne rozpálenú panvicu nalejeme primerané množstvo cesta, rozotrieme po celej ploche panvice a smažíme po obidvoch stranách. Palacinky potrieme zmesou našľahaného tvarohu a syra Feta, posypeme kúskami sušených paradajok a posypeme slnečnicovými semienkami. Zavinieme, prekrojíme na polovicu a podávame.
Slané plnené palacinky
Suroviny:
Cesto: 500 ml mlieko, 250 g múka polohrubá, 1 ks vajce, soľ
Plnka: horčica, šunka, syr, kápia sterilizovaná, kukurica sterilizovaná, syr Niva
Postup:
Z mlieka, múky, vajíčka a soli pripravíme cesto na palacinky. Postupne ich všetky vypražíme. Upečenú palacinku potrieme horčicou, dáme na ňu šunku,syr, nivu, kápiu a kukuricu. Kto chce,môže si náplň do palacinky vymyslieť po svojom. Palacinku zrolujeme a obalíme v klasickom trojobale - v hladkej múke, vajíčku s mliekom a strúhanke. Následne ju opatrne preložíme do panvice a upečieme. (Syr sa v nej krásne roztečie a nemusíte sa báť, že sa vám to rozsype). Plnenú palacinku môžme podávať s tatárskou omáčkou, zeleninovou oblohou.
Čokoládové palacinky z jogurtového cesta
Suroviny:
4 vajcia, 60 g horkej čokolády, 1 šálku hladkej múky, 1 šálku mlieka, ¾ šálky bieleho jogurtu, 2 lyžice čokoládového sirupu, 2 lyžice cukru, 2 lyžičky prášku do pečiva, lyžičku soli, rastlinný olej
Postup:
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. V miske zmiešame rozpustenú čokoládu s vajcami, múkou, mliekom, sirupom, jogurtom, cukrom, práškom do pečiva a soľou. Vymiešame do hladka. Necháme 5-10 minút odpočívať na chladnom mieste. Na panvici rozpálime trochu oleja a palacinky vypražíme z oboch strán. Podávame s obľúbenými prísadami (smotana, marmeláda, tvaroh,…)
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.