Pakistanský Taliban stále nemá nového lídra

NETKY.SK • 3 November 2013, 18:45 • 2 min
Pakistanský Taliban stále nemá nového lídra

ISLAMABAD - Šéf TTP Hakímulláh Mahsúd zahynul v piatok pri útoku amerického bezpilotného lietadla na severovýchode Pakistanu.

slovakia

left justify in out

Dočasným novým vodcom pakistanskej odnože Talibanu Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) sa stal Asmatulláh Šahín. Podľa agentúry Sinchua o tom dnes informovali lokálne pakistanské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Šahína zvolilo na svojom prebiehajúcom zasadnutí zhromaždenie veliteľov a kmeňových náčelníkov TTP (šúrá). Niektoré pakistanské médiá už v sobotu informovali, že za nástupcu šéfa TTP Hakímulláha Mahsúda, ktorý zahynul v piatok pri útoku amerického bezpilotného lietadla na severovýchode Pakistanu v nepokojnom regióne Severný Vaziristan, vybralo zhromaždenie 36-ročného Chána Saída.

Už vtedy sa však objavili i správy, že o novom lídrovi TTP sa ešte definitívne nerozhodlo vzhľadom na spory medzi štruktúrami organizácie. Hovorca pakistanského Talibanu v regióne Južný Vaziristan zvolenie Saída neskôr poprel s tým, že nový šéf TTP bude známy v najbližších dňoch.

Asmatulláh Šahín, známy aj ako Asmatulláh Bhittání, je vodcom TTP v kmeňovom regióne Južný Vaziristan a bude mať na starosti každodenné záležitosti organizácie, uviedli ďalej pakistanské médiá. Patrí medzi 20 najhľadanejších bojovníkov Talibanu v Pakistane a riadi tiež poradný orgán pakistanského Talibanu, ktorý zvolí nového vodcu.

Zabitie Hakímulláha Mahsúda rozhnevalo pakistanskú vládu, pretože k nemu došlo deň pred začiatkom mierových rokovaní s TTP. Vláda si preto v sobotu predvolala veľvyslanca USA a tlmočila mu stanovisko, že usmrtenie lídra TTP podkopáva snahy o uskutočnenie mierových rozhovorov s povstalcami.

Americká vláda vypísala za informácie o Mahsúdovi odmenu päť miliónov dolárov. Podľa stránky programu Rewards for Justice (Odmeny za spravodlivosť) Mahsúd organizoval a riadil niekoľko útokov TTP proti americkým záujmom a personálu v regióne i mimo neho. Okrem iného mal mať prsty v nevydarenom útoku na námestí Times Square v New Yorku v roku 2010, ako aj v samovražednom útoku na základňu CIA v Afganistane v roku 2009, pri ktorom zahynulo sedem Američanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies