Pakistanský Taliban chce pomstiť bin Ládina útokmi na desať vybraných cieľov

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:24 • 2 min
Pakistanský Taliban chce pomstiť bin Ládina útokmi na desať vybraných cieľov

Pakistanský Taliban chce pomstiť bin Ládina útokmi na desať vybraných cieľov

slovakia

left justify in out

img

Útokmi na desať vybraných cieľov v USA a ďalších krajinách Severoatlantickej aliancie ako odvetou za smrť lídra al-Káidy Usámu bin Ládina pohrozil Pakistanský Taliban (Tehríke Tálibán Pákistán).
      "V krátkom čase uvidíte útoky proti Amerike a krajinám NATO. Našimi hlavnými prioritami v Európe budú Francúzsko a Británia," uviedol Valí Rahmán, druhý muž organizácie Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) vo videoposolstve, ktoré počas víkendu odvysielala panarabská televízia al-Arabíja so sídlom v Dubaji.
      Podľa teroristových slov bola prvou odvetou za bin Ládinovu smrť akcia, pri ktorej v poslednej májovej dekáde prišlo na základni ozbrojených síl v pakistanskom Karáčí o život 12 vojakov a ďalších 14 vyviazlo so zraneniami.
      TTP nesie hlavnú mieru zodpovednosti za viac ako 480 zväčša samovražedných útokov, ktoré si na celom území Pakistanu vyžiadali v priebehu ostatných štyroch rokov 4400 obetí.
      Vysoký veliteľ pakistanského Talibanu Fazal Saíd dnes vyhlásil, že sa odčleňuje od povstaleckého hnutia na protest proti útokom voči civilistom. Ide o zriedkavý prípad kritiky militantizmu z jeho vlastných radov.
      Saíd, ktorý bol vodcom pakistanského Talibanu v kmeňovom regióne Kurram neďaleko hraníc s Afganistanom, uviedol, že vytvára svoju vlastnú militantnú skupinu Tehríke Tálibán islámí. Chce sa sústrediť na boj s jednotkami NATO v Afganistane. Tehríke Tálibán Pákistán sa zameriava na boj s pakistanskou vládou, ktorá je spojencom USA.

Zdroj: TASR/PAP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies