Pakistanský sudca odmietol prípad kresťanky odsúdenej na smrť za rúhanie sa

NETKY.SK • 13 Október 2016, 14:50 • 2 min
Pakistanský sudca odmietol prípad kresťanky odsúdenej na smrť za rúhanie sa

ISLAMABAD - Pakistanský najvyšší súd odročil dnes prípad kresťanky odsúdenej v roku 2010 na smrť za "rúhanie sa". Sudca, ktorý mal rozhodovať o jej odvolaní voči rozsudku, totiž prípad matky piatich detí odmietol pojednávať. Ásija Bíbíová teraz bude musieť čakať, kým najvyšší súd nepridelí prípad inému sudcovi, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ásiju Bíbíovú odsúdil na smrť okresný súd v provincii Pandžáb v roku 2010 za rúhačské slová vyslovené počas hádky s moslimkami pri práci na farme. Súd v provinčnej metropole Láhaur v roku 2014 potvrdil trest smrti, vynesený na základe kontroverzných pakistanských zákonov o rúhaní.


V roku 2011 bol zavraždený guvernér Pandžábu Salmán Tásír, ktorý vystupoval proti týmto sporným zákonom. Sudca Ikbál Hamidul Rahmán odmietol zasadnúť na sudcovskej stolici s odôvodnením, že už pojednával prípad Tásírovho vraha Mumtaza Kadrího, ktorého odsúdili na smrť a bol obesený vo februári tohto roka.


V okolí najvyššieho súdu panovali dnes prísne bezpečnostné opatrenia, keďže islamistické organizácie varovali pred prepustením Bíbíovej na slobodu. Odsúdenú držia v samoväzbe vo väzení v Pandžábe a jej rodina sa skrýva. Kritici zákonov o rúhaní sa tvrdia, že ich využívajú moslimovia na prenasledovanie a zastrašovanie náboženských menšín v Pakistane.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies