Pakistanský Pandžáb zakázal sobáše dievčat mladších 18 rokov

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 14:28 • 2 min
Pakistanský Pandžáb zakázal sobáše dievčat mladších 18 rokov

ISLAMABAD - Najľudnatejšia pakistanská provincia Pandžáb zvýšila minimálny vek pre dievčatá, v akom môžu uzavrieť manželstvo, na 18 rokov a sprísnila tresty pre tých, ktorí dojednajú sobáš s neplnoletou, informovali dnes tamojší predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Východopakistanská provincia schválila tieto zákony v piatok pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa žien, povedal dnes pandžábsky minister spravodlivosti Mudžtaba Šudžaur Rehman.

Najnižší možný vek, v akom môžu dievčatá vstúpiť do manželstva, zvýšili zo 16 na 18 rokov, čo bol doteraz zákonom stanovený minimálny vek pre sobáš u mužov. Vekový limit tak u oboch zjednotili, informovala agentúra DPA.

 

Tresty pre tých, ktorí dojednajú detskú svadbu alebo budú k nej dieťa povzbudzovať zvýšili z jedného na šesť mesiacov väzenia a pokuty z tisíc rupií (10 dolárov) na 50.000 rupií (50 dolárov).

 

Novoprijatý zákon konštatuje, že jeho cieľom je "obmedziť hrozbu detských sobášov, ktoré sú v krajine hojne rozšírené a zabrániť zneužívaniu žien".

 

Provincia Pandžáb, ktorej obyvatelia tvoria celú polovicu pakistanskej populácie, chce podľa ministra vyslať v predvečer Medzinárodného dňa žien do sveta správu, že jej "záleží na právach žien".

Detské manželstvá sú v Pakistane bežné a podporujú ich nielen kmeňoví staršinovia, ale aj duchovní. Staršinovia často ponúkajú malé dievčatá pri vyjednávaniach o ukončení kmeňových sporov, zatiaľ čo niektorí duchovní považujú stanovenie minimálneho veku pre vydaj za protiislamské.

 

Šéf konzervatívnej Rady islamskej ideológie, mulla Muhammad Chán Šerani, vlani povedal, že aj deväťročné dievčatá sú spôsobilé na vydaj, "ak sa u nich prejavujú známky puberty".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona