Pakistanský najvyšší súd odmietol odvolať z funkcie premiéra Šarífa

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 14:32 • 2 min
Pakistanský najvyšší súd odmietol odvolať z funkcie premiéra Šarífa

ISLAMABAD - Pakistanský najvyšší súd nariadil dnes nové vyšetrovanie premiéra Naváza Šarífa a jeho dvoch synov v kauze takzvaných panamských dokumentov, ktoré odhalili presúvanie peňazí do daňových rajov. Päťčlenný súdny senát však dospel k záveru, že zatiaľ neexistuje dostatočný dôvod na Šarífovo odvolanie z funkcie.

slovakia

left justify in out

Na základe súdneho rozhodnutia sa má vytvoriť nová vyšetrovacia komisia, ktorá preverí podozrivé majetkové transfery rodiny Šarífovcov z Pakistanu do Kataru.

 

Prevedené prostriedky boli údajne využité na kúpu nehnuteľností v Londýne prostredníctvom offshorových spoločností.

 

Členovia novovytvorenej komisie majú v rámci nariadeného vyšetrovania vypočuť Šarífa i jeho synov. Svoje zistenia majú zverejniť do dvoch mesiacov.

 

Dvaja z piatich sudcov najvyššieho súdu boli za okamžité odvolanie premiéra, zvyšní traja však s nimi nesúhlasili.

 

Nariadenie najvyššieho súdu reaguje na viaceré podania obviňujúce Šarífovu rodinu z prania špinavých peňazí. Pakistanská opozícia v tejto súvislosti požaduje Šarífov odchod z premiérskeho kresla. On sám je odhodlaný dokázať svoju nevinu, avšak sľubuje, že dobrovoľne odstúpi v prípade, ak sa podozrenia voči jeho rodine potvrdia.

 

V prípade, že súd usvedčí Šarífa z nekalých praktík, nebude sa môcť uchádzať o štvrtý premiérsky mandát v budúcoročných parlamentných voľbách. Lídrom strany však by však mohol zostať aj po prípadnom odsúdení a uväznení.

 

Zverejnenie miliónov dokumentov firmy Mossack Fonseca so sídlom v Paname vlani v apríli poukázalo na presúvanie peňazí do daňových rajov, pričom v dokumentoch sa objavilo množstvo mien známych osobností - medzi nimi politikov, podnikateľov či športovcov z celého sveta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies