Pakistanský advokát podal britskej kráľovnej súdnu žiadosť vrátenie diamantu Koh-i-Noor

NETKY.SK • 4 December 2015, 11:10 • 2 min
Pakistanský advokát podal britskej kráľovnej súdnu žiadosť vrátenie diamantu Koh-i-Noor

BRATISLAVA - Právny zástupca Jawaid Iqbal Jafree podal v stredu v pakistanskom meste Láhaur súdnu žiadosť o vrátenie slávneho diamantu Koh-i-Noor. Ako uviedla agentúra Reuters, adresoval ju priamo britskej kráľovnej Alžbete II.. Drahokam je súčasťou korunovačných klenotov a v súčasnosti je vystavený v historickom londýnskom Toweri.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Jafreeho je 105-karátový diamant majetkom pakistanskej provincie Pandžáb a Briti ho získali násilne a pod tlakom. "Teraz by sa mal vrátiť do Pakistanu," vyjadril sa právnik, ktorý o vrátenie žiadal už v 786 listoch adresovaných kráľovnej aj pakistanským úradníkom. Ako však uviedol v aktuálnej súdnej žiadosti, reakciu dostal len raz, od osobného tajomníka kráľovnej.


Drahokamu sa pravidelne dožaduje aj India, ktorá ho považuje za súčasť svojej kultúry a histórie. Britský premiér David Cameron však pred piatimi rokmi v rozhovore pre indickú televíziu vyhlásil, že diamant ostane v Londýne. Ako povedal, ak by len na jednu zo žiadostí vrátenia odpovedal kladne, britské múzeum by ostalo prázdne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona