Pakistanskí vojaci zabili lídra al-Káidy hľadaného Spojenými štátmi

NETKY.SK • 6 December 2014, 13:47 • 2 min
Pakistanskí vojaci zabili lídra al-Káidy hľadaného Spojenými štátmi

ISLAMABAD - Pakistanskí vojaci zabili dnes popredného člena teroristickej organizácie al-Káida, ktorého v USA obžalovali z účasti na príprave bombových útokov v newyorskom metre, oznámila pakistanská armáda.

slovakia

left justify in out

Smrť Adnána Šukrídžumu je najnovším úderom pre al-Káidu, ktorá sa stále spamätáva zo zabitia svojho vodcu Usámu bin Ládina v roku 2011 a ktorú v súčasnosti do veľkej miery zatienila militantná skupina Islamský štát. Ide tiež o významný úspech pre pakistanskú armádu, ktorá spustila v lete rozsiahlu operáciu proti militantom na severozápade krajiny pri hranici s Afganistanom, uviedla agentúra AP.
      

Armáda v oznámení uviedla, že Šukrídžuma zahynul spolu s ďalšími dvoma teroristami v kmeňovej oblasti Južný Vaziristan, kam nedávno unikol zo Severného Vaziristanu pred vojenskou operáciou, pri ktorej podľa Pakistanu zabili už 1200 militantov. Pri zásahu dnes nadránom prišiel o život aj jeden vojak, piatich militantov zadržali.
      

Šukrídžuma (39) bol šéfom "externých operácií" al-Káidy, čo je post, na ktorom kedysi pôsobil Chálid Šajch Muhammad, považovaný za organizátora útokov v USA z 11. septembra 2001. Šukrídžuma, občan Saudskej Arábie, bol na zozname najhľadanejších teroristov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstvo spravodlivosti USA ponúklo za jeho zadržanie odmenu päť miliónov dolárov.
      

Po útokoch z 11. septembra 2001 považovala al-Káida Šukrídžumu za jednu zo svojich najväčších nádejí na vykonanie útokov v USA alebo Európe, povedal zadržaný terorista abú Zubajda americkým vyšetrovateľom.
      

Šukrídžuma študoval v USA informatiku a chémiu a pokladá sa za jediného lídra al-Káidy, ktorý bol kedy držiteľom americkej zelenej karty. S matkou a piatimi súrodencami žil v meste Miramar na Floride. Podľa FBI niekedy koncom 90. rokov dospel k presvedčeniu, že sa musí zúčastniť na džiháde, svätej vojne, proti útlaku moslimov vo svete, a odišiel do výcvikového tábora v Afganistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies