Pakistanskí právnici reagujú na masaker v nemocnici štrajkom

NETKY.SK • 9 August 2016, 12:56 • 2 min
Pakistanskí právnici reagujú na masaker v nemocnici štrajkom

KVÉTA - Pakistanskí právnici vstúpili dnes do celoštátneho štrajku na protest proti samovražednému útoku, ku ktorému došlo v pondelok v meste Kvéta v juhozápadnej provincii Balúčistán. Spomedzi 70 obetí bolo až 60 právnikov, ktorí prišli do nemocnice vzdať hold svojmu kolegovi zabitému pri predchádzajúcom útoku.

slovakia

left justify in out

K výbuchu bomby v kvétskej štátnej nemocnici sa prihlásila odštiepená frakcia pakistanského militantného hnutia Taliban Džamáatul Ahrár, ale aj extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Analytici však považujú tvrdenie IS za menej dôveryhodné.

 

Bojovníci Džamáatul Ahrár podľa vlastného tvrdenia najskôr v pondelok zastrelili predsedu združenia advokátov Balúčistánu Bilála Kásího. Keď telo previezli do nemocnice, zaútočili na desiatky jeho kolegov, ktorí sa s ním prišli rozlúčiť.

 

Rozhorčení právnici nadnes vyhlásili celoštátny štrajk a časť z nich sa zišla na proteste pred budovou pakistanského najvyššieho súdu v Islamabade, ktorý sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Medzi účastníkmi bol aj generálny prokurátor Aštar Ausaf Alí.

 

Predseda najvyššieho súdu Alí Málik tejto súvislosti vyzval pakistanskú vládu, aby zlepšila ochranu príslušníkov právnického stavu. "Právnici relatívne nahlas prejavujú nesúhlas s militantmi a angažujú sa v prípadoch osôb obvinených z terorizmu, takže sa pochopiteľne stávajú terčami (útokov)," povedal sudca Málik.

 

V poslednej dobe došlo v Pakistane k viacerým takýmto útokom. Výbuch v Kvéte si okrem minimálne 70 mŕtvych vyžiadal aj vyše 90 zranených. Právnici už v pondelok avizovali, že vyhlasujú trojdňový smútok na znak solidarity s obeťami, v rámci ktorého sa napríklad nebudú zúčastňovať na súdnych pojednávaniach.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies