Pakistanskí poslanci schválili súdenie militantov pred vojenskými súdmi

NETKY.SK • 6 Január 2015, 14:01 • 2 min
Pakistanskí poslanci schválili súdenie militantov pred vojenskými súdmi

ISLAMAD - Pakistanskí poslanci schválili dnes zmenu ústavy, ktorá umožní zriadiť vojenské súdy na zrýchlené procesy s obžalovanými teroristami. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Zmena je schválená," oznámil predseda Národného zhromaždenia Ajáz Sádik po hlasovaní, v ktorom návrh zákona podporili viac než dve tretiny z 342 členov dolnej komory parlamentu. Prijatie v Senáte a podpis prezidenta sa očakávajú ešte tento týždeň.
      

Pakistanská vláda minulý týždeň uviedla, že chce zriadiť vojenské súdy na súdenie islamistických militantov po masakre na vojenskej škole v Pešávare, kde ozbrojenci Talibanu zabili v decembri 136 ľudí, prevažne detí.
      

Bezpečnostné orgány v Pakistane sa už roky sťažujú, že existujúca legislatíva nie je dostatočne prísna na stíhanie militantov. Podľa nového zákona nebudú mať osoby odsúdené vojenskými súdmi právo odvolať sa.
      

Napriek znepokojeniu ľudskoprávnych skupín, podľa ktorých by využívanie vojenských súdov mohlo viesť k porušovaniu ľudských práv, hlasovali za návrh zákona takmer všetky politické strany okrem dvoch menších náboženských subjektov.
      

Armáda vládla v Pakistane približne polovicu z takmer siedmich desaťročí existencie krajiny a súdy, ktoré jej boli podriadené, boli často obviňované z neprimerane prísnych verdiktov, konštatovala DPA.
      

Pakistanský premiér Naváz Šaríf však návrh zákona obhajoval s tým, že vojenské súdy sú mimoriadnym opatrením v boji s mimoriadne závažnou hrozbou. Vytvorené budú na dva roky a súdiť budú len "zarytých" militantov, uviedol pred hlasovaním.
      

Šarífova vláda po masakre na škole zrušila tiež šesťročné moratórium na popravy. Odvtedy popravili siedmich odsúdených za terorizmus, ďalšie dve popravy obesením sú plánované túto stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona