Pakistanskí duchovní vydali fatvu, ktorá umožňuje manželstvá transsexuálov

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 12:01 • 2 min
Pakistanskí duchovní vydali fatvu, ktorá umožňuje manželstvá transsexuálov

ISLAMABAD - Skupina 50 pakistanských duchovných vydala spoločnú fatvu, ktorá umožňuje manželstvá transsexuálov, informoval v dnešnom vydaní pakistanský denník Dawn.

slovakia

left justify in out

Podľa duchovných "transrodová osoba s rozlišujúcimi znakmi muža" sa môže oženiť s ženou alebo inou transrodovou osobou, ktorá má "rozlišujúce znaky ženy". Osoba, ktorá má rozlišujúce znaky oboch pohlaví, však nemôže uzatvárať manželstvo s kýmkoľvek.

 

V stanovisku duchovných sa tiež píše, že transgender ľuďom nemožno upierať dedičstvo. Fatva upozorňuje, že rodičia, ktorí by svojim deťom toto právo upreli, na seba "privolávajú Boží trest".

 

Autori dokumentu označujú za hriech akékokoľvek konanie, ktorého cieľom je ponížiť, uraziť alebo zosmiešniť transrodovú osobu. Zdôrazňujú tiež, že pohrebné obrady takýchto ľudí by sa nemali nijako odlišovať od pohrebov iných moslimov.

 

Fatva je nábožensko-právny dekrét či stanovisko vydané uznanou islamskou súdnou inštitúciou alebo náboženskou autoritou. Môže sa týkať najjednoduchších záležitostí, ale aj zásadných problémov, pričom nemusí vždy ísť len o zákaz, ako je najčastejšie vnímaná v západnej kultúre. Nie všetky fatvy sú záväzné na ich plnenie.

 

Pakistanský najvyšší súd v roku 2009 oficiálne uznal transrodové osoby ako "tretie pohlavie", čím tamojším úradom nariadil uvádzať to aj vo vydávaných dokladoch totožnosti. Toto rozhodnutie sa vnímalo ako zásadný krok k zlepšeniu postavenia transgender osôb v pakistanskej spoločnosti, ale vraždy a ďalšie útoky voči tejto sociálnej skupine neprestali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona