Pakistanského exprezidenta Mušarrafa pustili na slobodu

NETKY.SK • 7 November 2013, 10:38 • 2 min
Pakistanského exprezidenta Mušarrafa pustili na slobodu

ISLAMABAD - Pakistan vo štvrtok prepustil na slobodu bývalého prezidenta Parvíza Mušarrafa z domáceho väzenia. Úrady tak urobili tri dni po tom, ako súd udelil Mušarrafovi kauciu aj v prípade posledného trestného stíhania vedeného voči nemu. Militantné hnutie Taliban pohrozilo, že exprezidenta je pripravené zavraždiť.

slovakia

left justify in out

Mušarraf bol v domácom väzení vyše pol roka. Čelí viacerým obvineniam vrátane nariadenia razie v Červenej mešite v Islamabade v roku 2007, pri ktorej zahynulo viac než sto ľudí. Obžaloba ho viní aj z atentátu na bývalú premiérku Bénazír Bhuttovú a zodpovedá sa aj z odvolania nepohodlných sudcov po vyhlásení výnimočného stavu v roku 2007. 

Generál Mušarraf vládol Pakistanu v rokoch 1999 až 2008, pričom bol významným spojencom prezidenta Spojených štátov Georgea W. Busha v takzvanej vojne proti terorizmu. 
Po strate moci ušiel do Británie, odkiaľ sa v marci vrátil, aby sa vo voľbách uchádzal o návrat do vrcholovej politiky. Jeho plány prekazili rozhodnutia súdov, ktoré na neho uvalili domácu väzbu, ako aj diskvalifikácia zo strany volebných orgánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona