Pakistanská vláda chce popraviť 500 islamistov

NETKY.SK • 22 December 2014, 17:14 • 2 min
Pakistanská vláda chce popraviť 500 islamistov

ISLAMABAD - Po masakre Talibanu v pakistanskej škole chce pakistanská vláda nechať popraviť 500 odsúdených islamistov. Oznámil to v pondelok hovorca vlády.

slovakia

left justify in out

Po krvavom teroristickom útoku na školu v severopakistanskom meste Pešávar zrušil pakistanský premiér Naváz Šaríf moratórium na popravy z roku 2008. Odvtedy už popravili v krajine šiestich islamistov. Na trest smrti čakajú v Pakistane stovky odsúdených. Minister vnútra Čaundrí Nisár Alí Chán varoval Taliban pred ďalšími útokmi. "Dostali sme tajné informácie, že Taliban plánuje ďalšie útoky ako v Pešávare."

 

Ozbrojenci z fundamentalistického Pakistanského hnutia tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré je blízke afganskému Talibanu, vtrhli 16. decembra do armádnej školy v Pešávare a zabili 132 študentov a deväť učiteľov. Radikálne hnutie to označilo za odplatu za armádnu ofenzívu. "Rozhodli sme sa pre útok na armádnu školu, pretože vláda útočí na naše rodiny a ženy," uviedol hovorca hnutia Muhammad Umar Chorasání. "Chceme, aby cítili tú bolesť," dodal. 

Kancelária OSN pre ľudské práva v piatok apelovala na vládu Pakistanu, aby ani po utorňajšom zmasakrovaní 141 ľudí extrémistami neobnovila vykonávanie trestu smrti, keďže tým podľa nej nezastaví terorizmus a môže dokonca prispieť ku "kolobehu pomsty". Ľudskoprávna kancelária OSN taktiež nalieha na pakistanské vojsko a bezpečnostné sily, aby pri svojich protiteroristických operáciách dodržiavali medzinárodné právo a zabránili tak ešte horšiemu krviprelievaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies