Pakistanská rodina zabila dcéru zo cti: Príbuzných odsúdili na trest smrti!

NETKY.SK • 19 November 2014, 14:49 • 2 min
Pakistanská rodina zabila dcéru zo cti: Príbuzných odsúdili na trest smrti!

LÁHAUR - Štyroch príbuzných tehotnej ženy, ktorú dobili na smrť pred jedným z pakistanských najvyšších súdov, odsúdili v stredu na smrť. Informoval o tom ich obhajca.

slovakia

left justify in out

Rodina 25-ročnú ženu napadla, pretože nesúhlasila s jej sobášom a vinila manžela z únosu. Vražda Farzany Ikbálovej v máji nakrátko zamerala pozornosť verejnosti na brutálne násilie proti ženám v Pakistane. Obhajca Mansúr Afrídí povedal, že jej otec, brat, bratranec a ďalší príbuzný dostali trest smrti a pokutu tisíc dolárov. Ďalší bratranec dostal rovnakú pokutu a desať rokov väzenia. Keďže však v Pakistane momentálne platí moratórium na popravy, tresty smrti v skutočnosti znamenajú doživotie. Afrídí však povedal, že rodina sa plánuje odvolať.

 

Vraždy žien v Pakistane pre priestupky proti konzervatívnym sociálnym tradíciám sú na dennom poriadku. Zločiny sú také bežné, že zriedka sa im venuje viac pozornosti ako zmienka v novinách. Prípad Farzany zaujal pozornosť, pretože sa odohral na rušnej ulici pred provinčným vyšším súdom v meste Láhaur, kde chcela vypovedať, že sa vydala z vlastnej vôle. Jej rodina ju dobila tehlami, kým jej manžel Muhammad Ikbál prosil neďalekú políciu, aby sa jej zastala. Polícia údajne nezasiahla. 

 

Ikbál sa neskôr priznal, že zabil svoju ženu, aby si mohol vziať Farzanu. Trestu sa vyhol, lebo mu jeho syn odpustil. Podľa pakistanských zákonov môže najbližší príbuzný ženy odpustiť vrahom. Keďže pakistanské ženy často zabíjajú ich blízki príbuzní a medzera v zákone tak umožňuje tisíckam vrahov uniknúť trestu. Podľa pakistanskej komisie pre ľudské práva došlo v krajine v roku 2013 k 869 vraždám zo cti, skutočné číslo je však pravdepodobne výrazne vyššie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona