Pakistanská polícia zatkla 18 podozrivých z útoku na horolezcov

NETKY.SK • 31 Október 2013, 16:53 • 2 min
Pakistanská polícia zatkla 18 podozrivých z útoku na horolezcov

ISLAMABAD - Pakistanská polícia zadržala 18 podozrivých z júnového teroristického útoku na skupinu zahraničných horolezcov, medzi ktorými boli aj dvaja Slováci. Polícia v oblasti Gilgit-Baltistán vo štvrtok informovala, že sedem podozrivých je ešte stále na úteku.

slovakia

left justify in out

"Zatkli sme štyroch páchateľov útoku na základný tábor na Nanga Parbate," povedal Muhammad Navíd, ktorí stojí na čele vyšetrovacieho tímu. Dodal, že ostatných zadržaných podozrievajú z prípravy útoku, no priamo sa na ňom nepodieľali. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel.

Navíd informoval, že podozriví vyšetrovateľom povedali, že podľa pôvodného plánu chceli horolezcov len uniesť. Čínsky horolezec však kládol odpor a jeden z teroristov ho zastrelil. Incident viedol k prudkej hádke medzi útočníkmi, ktorí sa potom rozhodli zastreliť všetkých turistov. Navíd však osobne pokladá únos väčšej skupiny ľudí v takom náročnom horskom teréne za skoro nemožný. Nedávno sa objavili správy, že polícia už dolapila aj organizátora útoku, ktorého identifikovali ako Karibulláha známeho tiež pod prezývkou Hasan. Má ísť o bývalého šéfa miestnej pobočky teroristickej skupiny Tahrík-i-Taliban (TTP), ktorá je v Pakistane zakázaná. Organizácia je napojená na militantné hnutie Taliban operujúce aj v Afganistane.

Incident na úpätí hory Nanga Parbat z 22. júna neprežili 10 cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden Pakistanec, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. Okrem Slovákov Antona Dobeša a Petra Šperku zahynuli aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies