Pakistan zasiahlo silné zemetrasenie, zomrelo najmenej 30 ľudí

NETKY.SK • 24 September 2013, 14:59 • 2 min
Pakistan zasiahlo silné zemetrasenie, zomrelo najmenej 30 ľudí

ISLAMABAD - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo dnes riedko osídlenú provinciu Balúčistan na juhozápade Pakistanu, kde v odľahlom horskom okrese Avaran pripravilo o život najmenej 30 ľudí a zničilo vyše 30 percent domov, citovala agentúra Reuters podpredsedu provinčného parlamentu Abdula Kadúsa.

slovakia

left justify in out

Otrasy zeme bolo cítiť vo vzdialenosti stoviek kilometrov - až v hlavnom meste Islamabade a prístavnom meste Karáčí, kde obyvatelia utekali z kolísajúcich sa budov do ulíc a modlili sa za svoje životy, uviedla agentúra Associated Press. Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) malo zemetrasenie v Balúčistane magnitúdu 7,8 a vážne poškodilo niektoré časti regionálnej metropoly Kvéta.

Hlavný minister Balúčistanu Babar Jakúb povedal, že záchranná operácia sa začala, a vyjadril obavy, že bilancia obetí a zranených bude stúpať. Epicentrum zemetrasenia bolo v odľahlej, hornatej oblasti Balúčistanu, kde nie sú veľké priemyselné podniky. Podľa pakistanskej televíznej stanice PTV sa nachádzalo v hĺbke 42 kilometrov. "Pokúšame sa zistiť škody," uviedol minister vnútra Balúčistanu Asad Gilání. Vedúci pakistanského centra pre zemetrasenia Zahíd Rafi varoval pred následnými otrasmi pôdy.

Balúčistan a susedný Irán sú náchylnými k zemetraseniam. Vlani v apríli zabilo v Pakistane zemetrasenie s magnitúdou 7,8 s epicentrom za iránskou hranicou najmenej 35 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies