Pakistan vykoná testy DNA na vzorke z tela zabitého vodcu Talibanu

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 19:38 • 2 min
Pakistan vykoná testy DNA na vzorke z tela zabitého vodcu Talibanu

ISLAMABAD - Pakistanské úrady vykonajú skúšku DNA zo vzorky odobratej z tela muža, ktorý v sobotu zahynul v Pakistane pri útoku amerického bezpilotného lietadla.

slovakia

left justify in out

Test DNA má dokázať, či ide skutočne o telo vodcu Talibanu mullu Muhammada Achtara Mansúra. Na tlačovej konferencii to dnes podľa agentúry AP uviedol pakistanský minister vnútra Čaudhrí Nisár Alí Chán.

 

Podľa Chána Pakistan stále nemôže potvrdiť Mansúrovu smrť, aj keď ju už potvrdil Washington, afganská tajná služba, ako aj vysokopostavený predstaviteľ Talibanu. Chán zároveň útok amerického dronu na pakistanskom území odsúdil a označil ho za porušenie zvrchovanosti Pakistanu a medzinárodného práva. Americké úrady údajne o útoku na vodcu Talibanu informovali pakistanskú stranu sedem hodín po jeho uskutočnení, pričom uviedli, že cieľom útoku na pakistanskom území bol Mansúr, ktorý "už nie je medzi živými".

 

Podľa Chána pakistanské úrady našli po útoku v zhorenom vozidle dve zuhoľnatené telá. Jedno z nich údajne patrilo vodičovi a bolo odovzdané jeho príbuzným. Telo druhého muža nemohlo byť identifikované, pretože nešlo o pakistanského občana.

 

Záujem prevziať si Mansúrovo telo už prejavil jeden z jeho príbuzných, avšak Pakistan mu ho bez testov DNA nemôže vydať. Mansúr zahynul, keď americké bezpilotné lietadlo vystrelilo na jeho vozidlo na území juhozápadnej pakistanskej provincie Balúčistán. Mansúr nastúpil do čela afganského Talibanu vlani v lete ako nástupca zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia, mullu Muhammada Umara, ktorého smrť v roku 2013 vyšla najavo až minulé leto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona