Pakistan uvažuje o zákaze dovozu luxusných produktov, aby znížil deficit

NETKY.SK • 10 September 2018, 15:58 • 2 min
Pakistan uvažuje o zákaze dovozu luxusných produktov, aby znížil deficit

ISLAMABAD - Nová pakistanská ekonomická rada (EAC) na svojom strategickom zasadaní diskutovala o zákaze dovozu luxusných automobilov, inteligentných telefónov a syrov v snahe vyhnúť sa žiadosti o ďalší záchranný úver od Medzinárodného menového fondu (MMF). Uviedol to v pondelok zdroj z kabinetu.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o radikálnych opatreniach, ktoré by krajine pomohli zvládnuť prudko rastúci deficit bežného účtu. EAC sa prvýkrát stretla minulý týždeň a predsedal jej premiér Imrán Chán, ktorý sa minulý mesiac ujal funkcie spolu s ministrom financií Asadom Umarom.

 

Slabý pakistanský vývoz a nárast dovozu viedli k nedostatku dolárov v ekonomike. To vyvolalo tlak na domácu menu a spôsobilo pokles devízových rezerv.

Väčšina finančných analytikov tak predpovedá, že Pakistan sa bude musieť obrátiť na MMF so žiadosťou o v poradí už 15. úver od začiatku 80. rokov minulého storočia. Nový premiér ale kritizoval doterajšiu kultúru "závislosti" od pomoci zvonka a predstavitelia jeho strany vyjadrili obavy, že reformy a úsporné opatrenia, ktoré bude MMF požadovať, by priniesli redukciu sľúbených vládnych výdavkov.

 

EAC sa na prvom zasadaní minulý týždeň sústredila na "špecifické" nápady, ako obmedziť dovoz. Podľa zdroja z rady nikto z jej členov nenavrhol, aby sa Pakistan obrátil na MMF.

 

Minister financií Umar nedávno povedal parlamentu, že úver od MMF je posledná možnosť. Medzi radikálnymi krokmi, o ktorých diskutovala EAC, bol napríklad zákaz dovozu syrov, automobilov, mobilných telefónov a ovocia, ktoré by mohli pomôcť Pakistanu "ušetriť približne 4 až 5 miliárd USD". Tlak na vývoz by zase mohol priniesť dodatočné príjmy vo výške 2 miliárd USD.

 

Podľa premiéra Chána zo zahraničia sa dováža priveľa syrov, hoci krajine chýbajú doláre. Predchádzajúca vláda minulý rok zvýšila sadzby až o 50 % na 240 dovážaných položiek, vrátane syrov a luxusných automobilov, a zaviedla regulačné clá na desiatky importovaných produktov. Nevydala však žiadny zákaz dovozu.

 

Umar nedávno uviedol, že Pakistan nevylučuje, že požiadal o pomoc "spriatelené krajiny", čo sú zvyčajne Čína a Saudská Arábia, aby sa vyhol žiadosti o úver od MMF.

 

Deficit bežného účtu Pakistanu sa za rok do konca júna 2018 zvýšil o 43 % na 18 miliárd USD (15,50 miliardy eur). Prispelo k tomu aj výrazné zdraženie ropy.

Na zmiernenie tlakov na bežný účet pakistanská centrálna banka od decembra 2017 štyrikrát devalvovala rupiu a trikrát zvýšila úrokové sadzby.

 

(1 EUR = 1,1615 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies