Pakistan rozhodol o poprave paranoidného schizofrenika

NETKY.SK • 22 Október 2016, 09:30 • 2 min
Pakistan rozhodol o poprave paranoidného schizofrenika

ISLAMABAD - Schizofrénia nie je choroba, to rozhodol v piatok pakistanský najvyšší súd a umožnil tým popravu paranoidného schizofrenika odsúdeného za vraždu.

slovakia

left justify in out

Imdada Aliho po tom, ako v roku 2002 zabil duchovného, uznali lekári za duševne chorého.

 

Jeho manželka sa voči dávnejšiemu rozsudku o jeho vine odvolala s tým, že je preukázateľne duševne chorý. Súd však jej žiadosť v piatok zamietol a vo verdikte uviedol, že schizofrénia "nie je trvalá duševná porucha".

 

Aliho právnici tvrdia, že ich klient pojmom trestný čin alebo trest nerozumie. Lekári zasa konštatovali, že má halucinácie, v hlave počuje hlasy a trpí stihomamom, uviedla na svojej webovej stránke spravodajská stanica BBC.

 

Organizácia Spojených národov v tejto súvislosti avizovala, že popravu bude posudzovať ako porušenie medzinárodného práva. Schizofréniu za vážnu duševnú chorobu označuje aj americká psychologická asociácia.

 

V piatkovom rozsudku sa ďalej uvádza, že Aliho môžu popraviť obesením už nasledujúci týždeň.

 

Pakistan v roku 2015 zrušil sedem rokov trvajúce embargo na vykonávanie trestov smrti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona