Pakistan prvýkrát použil bojový dron vlastnej výroby, zabil vysokopostavených militantov

NETKY.SK • 7 September 2015, 11:46 • 2 min
Pakistan prvýkrát použil bojový dron vlastnej výroby, zabil vysokopostavených militantov

ISLAMABAD - Pakistanská armáda po prvý raz naostro použila bojové bezpilotné lietadlo domácej výroby: nálet pri hraniciach s Afganistanom neprežili minimálne traja militanti. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa vyhlásenie armády.

slovakia

left justify in out

Dron typu "Burrák" zaútočil v údolí Šavál v kmeňovom regióne Severný Vaziristan. Zasiahol objekt využívaný teroristami, pričom zahynuli traja "vysokopostavení" militanti. Lietadlo prvýkrát predstavili verejnosti v marci tohto roku, o jeho výzbroji a technologických možnostiach sa však vie len málo. Prvé testy odhalili určité nedostatky, ktoré sa už podľa armády podarilo odstrániť.

 

Severný Vaziristan, nepokojná oblasť na severozápade Pakistanu, bola dlhodobo považovaná za útočisko militantov z al-Káidy a Talibanu. Pakistanská armáda tvrdí, že väčšinu extrémistov z tohto regiónu vyhnala počas prebiehajúcej vojenskej ofenzívy, ktorá trvá už asi rok. Horské údolie Šavál je údajne posledným tamojším útočiskom islamistov, proti ktorým v súčasnosti bojujú pakistanské jednotky za podpory letectva.

 

Na militantov v kmeňových oblastiach Pakistanu opakovane útočia americké bezposádkové lietadlá, čo vyvoláva negatívne reakcie tamojšej verejnosti. Keďže Washington odmieta Islamabadu poskytnúť vlastné drony, pakistanská armáda už roky pracuje na vývoji vlastnej účinnej bezpilotnej technológie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies