Pakistan prepustil na kauciu organizátora krvavých útokov v Bombaji

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 13:12 • 2 min
Pakistan prepustil na kauciu organizátora krvavých útokov v Bombaji

ISLAMABAD - Pakistanské úrady prepustili dnes na kauciu Zakího Rahmána Lakhvího, údajného hlavného organizátora útokov v indickom Bombaji z roku 2008, ktoré si vyžiadali 166 mŕtvych a vyše 600 zranených. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa právnika prepusteného militanta.

slovakia

left justify in out

Lakhví, popredný vodca zakázanej militantnej skupiny Laškare tajjaba (LeT), opustil brány väzenia aj napriek opakovaným varovaniam zo strany susednej Indie. 
     

"Lakhvího prepustili a teraz je už vonku z väznice... Kam teraz pôjde, neviem," uviedol pre Reuters jeho právny zástupca Málik Násir Abbás. Dôvodom udelenia kaucie bol podľa Abbása nedostatok dôkazov voči jeho klientovi. 
     

Podľa Indie sú za sériu vyše desiatich útokov v Bombaji z konca novembra 2008 zodpovední islamskí militanti z Laškare tajjaba, teroristickej organizácie so zázemím v Pakistane. Táto udalosť prispela k vyostreniu dlhodobo napätých vzťahov medzi oboma jadrovými mocnosťami. 
     

Lakhví bol podľa Indie vojenským veliteľom LeT. Vo väzení bol od roku 2009, keď ho v súvislosti s bombajskými útokmi zatkli pakistanské úrady.  
     

Útoky uskutočnila skupina desiatich teroristov vyzbrojených granátmi a automatickými zbraňami, ktorí v indickej finančnej metropole vyčíňali štyri dni. 
     

V novembri 2012 v Indii popravili obesením pakistanského člena LeT Muhammada Adžmála Kasaba, jediného priameho páchateľa, ktorý útoky prežil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies