Pakistan pozastavil platnosť dohody s EÚ o prijímaní deportovaných migrantov

NETKY.SK • 7 November 2015, 15:26 • 2 min
Pakistan pozastavil platnosť dohody s EÚ o prijímaní deportovaných migrantov

ISLAMABAD - Pakistanská vláda oznámila v piatok dočasné pozastavenie platnosti dohody s krajinami EÚ, ktorá im umožňuje deportovať občanov Pakistanu prichádzajúcich do Európy ilegálnym spôsobom, pričom ako dôvod uviedla jej "nehorázne zneužívanie".

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia pakistanského ministra vnútra Nisára Alího Chána, ktorého cituje agentúra DPA, sa Islamabad rozhodol prerušiť spoluprácu so všetkými krajinami EÚ okrem Británie, keďže imigrantov z Pakistanu často posielajú naspäť s tvrdením, že ide o teroristov. "Toto nie je prijateľné. V budúcnosti už neumožníme pristávať lietadlám s deportovanými imigrantmi," uviedol Chán vo svojom vyhlásení.


Dohoda z roku 2010 bola podľa Chána uzavretá okrem iného preto, aby si pakistanské úrady mohli preverovať totožnosť migrantov ešte pred ich vyhostením z EÚ, čo však členské krajiny údajne obchádzajú. "Pakistanci cestujúci ilegálne do ktorejkoľvek západnej krajiny majú byť deportovaní až po riadnom preverení. Ale väčšina týchto krajín deportuje ľudí aj bez toho," upozornil minister.


Tisíce Pakistancov sa každoročne snažia ilegálne dostať do Európy v nádeji, že ich tu čaká lepší život, pričom využívajú nebezpečné trasy cez Irán, Turecko a Grécko. Minister vnútra uviedol, že iba za minulý rok deportovali z rôznych častí sveta naspäť do Pakistanu približne 90.000 ľudí. Pakistanské úrady v tejto súvislosti začali operáciu proti prevádzačom, experti však ich úsilie považujú za nedostatočné.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona