Padol slovenský rekord: Priemerná denná teplota vzduchu bola prekonaná

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 16:04 • 2 min
Padol slovenský rekord: Priemerná denná teplota vzduchu bola prekonaná

BRATISLAVA - Vysoké teploty na Slovensku boli v stredu 22. júla výnimočné. Priemerná denná teplota vzduchu totiž dosiahla nový celoslovenský rekord.

slovakia

left justify in out

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ho zaregistroval v Topoľčanoch, kde priemerná denná teplota vzduchu dosiahla 30 stupňov Celzia. Prekonaný tak bol doterajší rekord z 22. júla 2007 z Vysokej nad Uhom. Vtedy tu namerali priemernú dennú teplotu 29,8 stupňa Celzia.
     

"Ak priemerná denná teplota vzduchu dosiahne 30 stupňov Celzia a viac, je to v prírodných podmienkach Slovenska výnimočná udalosť," píše na webovej stránke SHMÚ klimatológ Pavel Faško. V stredu sa tak podľa jeho slov stalo na zhruba jednej pätine meteorologických staníc na Slovensku s denným spravodajstvom. "Hodnoty priemernej dennej teploty vzduchu 30 stupňov Celzia a viac boli v sieti meteorologických staníc SHMÚ od polovice 20. storočia zachytené iba v rokoch 1957, 1988, 2005, 2006, 2007, 2012, 2013 a 2015. Najviac ich bolo v roku 2007, až 32. Rok 2015 začína z tohto pohľadu tomuto roku konkurovať," konštatuje Faško.
     

Najvyššiu teplotu vzduchu na Slovensku meteorológovia v stredu zaznamenali v Dudinciach, kde namerali 38,2 stupňa Celzia. O niečo nižšiu teplotu 37,9 stupňa zaznamenali v Hurbanove. "V Dudinciach to bolo iba o jednu desatinu stupňa Celzia menej, ako predstavuje celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 22. júl," priblížil Faško. Vo Vysokej nad Uhom pred ôsmimi rokmi v tento deň namerali až 38,3 stupňa Celzia. Rekord maximálnej dennej teploty vzduchu na jednotlivých meteorologických staniciach pre 22. júl bol podľa klimatológa zachytený na približne dvoch tretinách z nich, predovšetkým na západnom a strednom Slovensku.
     

Tropická bola aj predošlá noc, pretože na približne jednej tretine meteorologických staníc neklesla minimálna nočná teplota vzduchu pod 20 stupňov Celzia. "Najteplejšia noc bola v Kuchyni na letisku a v Bratislave na Kolibe, kde sa pokles teploty vzduchu zastavil na hodnote 24,6 stupňov Celzia," spresnil Faško.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies