Padoan: Príliš veľký obchodný prebytok Nemecka ohrozuje stabilitu jednotnej meny

NETKY.SK • 9 November 2015, 15:18 • 2 min
Padoan: Príliš veľký obchodný prebytok Nemecka ohrozuje stabilitu jednotnej meny

RÍM - Príliš veľký prebytok zahranično-obchodnej bilancie Nemecka škodí eurozóne rovnako, ako deficity iných štátov bloku, napríklad Grécka. Vyhlásil to taliansky minister financií Pier Carlo Padoan v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckých novín Die Welt. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Nemecko dosahuje prebytok obchodnej bilancie zhruba vo výške 8 % hrubého domáceho produktu (HDP)," povedal Padoan novinám Die Welt. Vysoký nemecký schodok v porovnaní so zahranično-obchodnou bilanciou zvyšku eurozóny vytvára štrukturálnu nerovnováhu a tá ohrozuje stabilitu jednotnej meny rovnako ako zadlženosť niektorých štátov bloku. Výsledok zahranično-obchodnej bilancie je kľúčovým ukazovateľom konkurencieschopnosti daného štátu: prebytok obchodnej bilancie signalizuje, že viac vyváža ako dováža a schodok svedčí o opaku. Vo všeobecnosti je lepšie dosahovať kladné saldo obchodnej bilancie, ale nie vždy je to možné. Mnohé ekonomiky v dôsledku dovozu energií a kľúčových surovín zápasia s obchodným schodkom.

 

Najkomplexnejším ukazovateľom obchodnej aktivity štátu je bežný účet platobnej bilancie, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi krajinami. Európska komisia odporúča štátom eurozóny, aby udržali schodok bežného účtu pod hranicou 4 % HDP a prebytok na úrovni maximálne 6 % HDP. Prebytok bežného účtu Nemecka je však od roku 2010 vyšší ako 6 % HDP. Komisia minulý týždeň vo svojej jesennej prognóze predpovedala Nemecku, že jeho prebytok bežného účtu tento rok vzrastie na 8,7 % HDP z vlaňajších 7,8 % HDP a v roku 2016 dosiahne 8,6 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies