Padla prvá žaloba po tragédii letu MH17: Ukrajinu žaluje matka nemeckej obete!

NETKY.SK • 1 December 2014, 06:26 • 2 min
Padla prvá žaloba po tragédii letu MH17: Ukrajinu žaluje matka nemeckej obete!

BERLÍN - Odškodné vo výške 800.000 eur žiada od ukrajinského štátu Olga L., matka Nemca, ktorý sa stal 17. júla jednou z 298 obetí zostrelenia malajzijského boeingu nad východnou Ukrajinou. Žena podala žalobu prostredníctvom svojho právnika na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu, informoval dnes nedeľník Bild am Sonntag.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nemka žaluje Ukrajinu za zabitie z nedbalosti. Ukrajina mala podľa nej uzatvoriť svoj vzdušný priestor pre civilné lety kvôli bojom medzi armádou a proruskými separatistami. To sa však nestalo, pretože Kyjev nechcel prísť o poplatky za používanie letových koridorov, tvrdí žalobkyňa. V čase nešťastia nimi prelietavalo 700 lietadiel denne, čo Ukrajine prinášalo milióny dolárov mesačne.
      

Matku obete zastupuje renomovaný profesor leteckého práva Elmar Giemulla. Giemulla zastupuje aj zvyšné tri rodiny nemeckých obetí a v septembri oznámil, že tiež plánujú žalovať Kyjev na súde. "Každý štát je zodpovedný za bezpečnosť svojho vzdušného priestoru. Ak to dočasne nie je schopný urobiť, musí svoj vzdušný priestor uzavrieť. Keďže sa tak nestalo, Ukrajina je zodpovedná za škodu," povedal vtedy Giemulla.
      

Vinník nešťastia stále nie je známy. Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Ukrajinská vláda a niektoré západné krajiny pripisujú vinu separatistom, ktorí mali stroj zostreliť pomocou ruského raketového systému Buk. Tí z katastrofy obviňujú Kyjev. Prípad vyšetrujú zahraniční odborníci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies