Bašta Islamského štátu padla, islamisti prišli o Rakku

NETKY.SK • 17 Október 2017, 13:57 • 2 min
Bašta Islamského štátu padla, islamisti prišli o Rakku

BEJRÚT - Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) obsadili štátnu nemocnicu v severosýrskom meste Rakka - bývalej metropole samozvaného kalifátu teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu SDF Mustafu Bálího.

slovakia

left justify in out

Hovorca Sýrskych demokratických síl oznámil, že mesto Rakka je oslobodené od militantov z Islamského štátu. Aktuálne už ich bojovníci mesto prečesávajú a hľadajú tam míny a prípadné spiace bunky extrémistov.

 

Brigádny generál Talál Sillo pre agentúru The Associated Press v utorok povedal, že v meste sa už nebojuje. Dodal, že po páde "hlavného mesta terorizmu" bude ešte nasledovať oficiálne vyhlásenie.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily spustili v nedeľu konečnú operáciu na znovudobytie Rakky. Poslednými opornými bodmi extrémistov boli centrálna nemocnica a hlavný štadión, ktorý militanti pravdepodobne využívali ako väzenie a sklad zbraní. 

 

SDF obsadili aj kľúčové námestie v Rakke, na ktorom džihádisti zabíjali svojich oponentov. 

 

SDF vo vyhlásení uviedli, že v najnovších bojoch v meste "zabili 22 hraničných žoldnierov"Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne konštatovalo, že štadión je posledným útočiskom militantov. Očakáva, že v najbližších hodinách zložia zbrane desiatky militantov.

 

Ešte v pondelok Mustafá Bálí uviedol, že v blízkosti hlavnej nemocnice prebiehajú ostré pouličné boje. Dodal, že Rakka bude už "za niekoľko dní" plne pod kontrolou SDF. Tie v nedeľu oznámili, že začali operáciu na znovuzískanie posledných častí Rakky. Ofenzíva sa začala deň po tom, čo Spojenými štátmi vedená koalícia a miestni predstavitelia oznámili, že sýrskym bojovníkom IS a civilistom bude umožnené z Rakky bez problémov odísť. Koalícia však zároveň spresnila, že súčasťou tohto odsunu nebudú zahraniční bojovníci IS. Na výzvu reagovalo 275 militantov aj s rodinami.

 

Extrémistov, ktorí sa vzdali, odviezli do väznice spravovanej SDF v neďalekom meste Tabka, kde ich podrobili výsluchu. SDF sú Spojenými štátmi podporované vojenské oddiely združujúce prevažne kurdské a arabské, ale aj asýrske, arménske a turkménske milície. Rakka bola svojho času hlavným mestom samozvaného kalifátu Islamského štátu. Jednotky SDF na ňu útočia od začiatku júna.

 

Bitka o Rakku sa v júni začala ťažkými pouličnými bojmi za súčasného intenzívneho leteckého bombardovania a delostreľby jednotiek Spojenými štátmi vedenej koalície. Boje sa vlečú už dlhý čas kvôli silnému odporu militantov, ale aj prítomnosti civilného obyvateľstva, ktoré uviazlo v obliehanom meste.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies