Padali teplotné rekordy: Na Štrbskom Plese namerali viac ako 27 stupňov!

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 13:27 • 2 min
Padali teplotné rekordy: Na Štrbskom Plese namerali viac ako 27 stupňov!

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hlási rekordné teploty, a to aj vo vyšších nadmorských výškach.

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca ústavu Ivan Garčár, extrémne teplo zaznamenali meteorológovia v utorok na Štrbskom Plese, kde namerali 27,3 stupňa Celzia. Na Chopku to bolo 18,2 stupňa a na Lomnickom štíte 16,8 stupňa. Okrem toho dosiahla maximálna denná teplota vzduchu rekordnú hodnotu na minimálne 25 staniciach Slovenska.

V utorok 18. júna klimatológovia zaregistrovali rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu aspoň na 25 meteorologických staniciach Slovenska. To predstavuje približne polovicu staníc, ktoré denne zasielajú správu o stave počasia. "Najzaujímavejší bol v utorok rekord z Popradu, kde namerali 32,4 stupňa Celzia, čím tam bol o viac ako tri stupne prekonaný rekord z 18. júna v roku 1968, kedy namerali 29 stupňov Celzia," hovorí klimatológ Pavel Faško. V utorok bolo na najteplejších miestach Slovenska viac ako 34 stupňov Celzia. Pribúdajú aj tropické noci. V noci z nedele na pondelok takú zaznamenali na jednej meteorologickej stanici, o noc neskôr to už bolo na ôsmich. Priemerná denná teplota vzduchu dosiahla podľa meraní v staniciach Holíč, Bratislava, Koliba, Žihárec, Podhájska, Hurbanovo a Košice v utorok 27 stupňov Celzia. 

Prvé rekordy zaregistroval SHMÚ už v nedeľu 16. júna v obci Boľkovce pri Lučenci. Tu namerali 31,1 stupňa Celzia, čím tam bol prekonaný rekord 31 stupňov zo 16. júna v roku 1964 a 1968, informuje klimatológ Pavel Faško. Pondelňajšie merania zaznamenali rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu až na deviatich meteorologických staniciach Slovenska, a to väčšinou zo 17. júna v roku 1968 alebo zo 17. júna v roku 2012, napríklad v Sliači namerali 32,9 stupňa Celzia, čím tam bol prekonaný rekord 32,4 stupňov z roku 1968.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies